Böter efter fortkörning på vattenskoter i Dalälven

Publicerad

Kustbevakningen stod beredd med sitt mätinstrument vid Dalälven i Älvkarleby, hastighetsbegränsningen på platsen är sju knop. Två vattenskotrar kommer då i hög fart varav den ena stoppas, men föraren skyller ifrån sig.

Kustbevakaren berättar hur han mäter på den ena vattenskotern som kommer upp i 33 knop, vilket motsvarar drygt 60 kilometer i timmen och är långt över tillåtna 7 knop på platsen.

Föraren, som har ett treårigt barn och sin sambo med på vattenskotern, nekar till brott. Till tingsrätten säger föraren att kustbevakaren måste ha mätt på den andra vattenskotern och därefter förväxlat dem. Själv körde han mycket långsammare.

Uppsala tingsrätt tror dock på kustbevakaren och dömer föraren till 3 000 kronor i böter för brott mot sjötrafikförordningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.