Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Sådan otrolig värmeutveckling att vi har skogsbränder här hela tiden” – hör insatsledare Johan Melin vid storbranden på bildemonteringen i Skutskär. Foto: Arvid Jansson/SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Brand på bildemontering i Skutskär – 550 skrotbilar har brunnit

Uppdaterad
Publicerad

Vid 13-tiden på onsdagen utbröt en brand på bildemonteringen i Skutskär. Rökutvecklingen har varit mycket kraftig och boende i närheten uppmanades under dagen att stänga dörrar, fönster och ventilation. Runt 550 skrotbilar har brunnit.

Vid 20-tiden avslutade räddningstjänsten insatsen och har under natten bara bevakat på platsen.

Räddningstjänsten hade manskap på plats från både Skutskär och Gävle. Fokus har legat på att förhindra att branden sprider sig i skog eller intilliggande byggnader. Bilarna har man låtit brinna ut – det handlar om cirka 550 skrotbilar, många av dem ihoppressade och staplade i travar.

– Det är flera bilar som brinner och rökutvecklingen är kraftig, sa Andreas Brännström, inre befäl på Gästrike räddningstjänst, på onsdagseftermiddagen.

Så varmt att skogen börjar brinna

Insatsledaren på plats, Johan Melin, berättade att de jobbat med att släcka allt eftersom att skogen intill fattade eld.

– Det är sådan otrolig värmeutveckling från det här så vi har skogsbränder hela tiden här, sa han på eftermiddagen.

Räddningstjänsten har även varit i kontakt med miljökontoret på Älvkarleby kommun eftersom det kan bli miljöpåverkan från branden och släckningen. I värsta fall kan släckvatten rinna ut i den blivande vattentäkten för Gävle, förklarar Johan Melin.

Avstod släckning med vatten

Att platsen ligger på vattenskyddsområde har påverkat hanteringen.

– Vi har knappt använt något vatten. Vi gjorde tidigt bedömningen att det var bättre att det fick gå upp i rök än att det fick gå ner i marken, säger vakthavande befäl Pär Palm på Gästrike räddningstjänst.

Främst har man använt vatten i skogskanten, där det finns annan avrinning.

Branden under kontroll

Klockan 17.45 var branden under kontroll.

– Så länge situationen inte ändras så finns ingen spridningsrisk, säger Pär Palm.

En del enheter hade då redan kunnat lämna platsen och man väntar på att bilarna ska brinna ut.

– Jag tror att man måste lyfta fordonen när det brunnit klart för att komma åt och se om det pyr. Det kan komma att ta tid.

Stora värden förlorade

Räddningstjänstens insats avslutades vid 20-tiden och bevakning under natten sköts av ägarna med hjälp av en tankbil som hyrts in av försäkringsbolaget.

Bilarna som brunnit har ett ansenligt värde trots att det handlar om fordon i olika stadier av skrotning. Uppskattningsvis hade de 550 skrotbilarna ett värde på 2,5 till 3 miljoner kronor, säger Pär Palm.

Vid åttatiden på torsdagsmorgonen ska ett nytt beslut fattas om huruvida räddningstjänstens bevakning på platsen ska fortsätta eller om polisen ska ta över för att spärra av området och inleda en teknisk undersökning.

Hör räddningsledaren berätta om branden och se flygbilderna från branden i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Sådan otrolig värmeutveckling att vi har skogsbränder här hela tiden” – hör insatsledare Johan Melin vid storbranden på bildemonteringen i Skutskär. Foto: Arvid Jansson/SVT
Det är flera travar med ihoppressade skrotbilar som brinner med kraftig rökutveckling på en bildemontering i Skutskär. Foto: Arvid Jansson/SVT
Johan Melin från Gästrike räddningstjänst är insatsledare vid storbranden på bildemonteringen i Skutskär. Foto: Arvid Jansson/SVT