Kraftig och giftig rök spred sig från industribranden vid Sörby Urfjäll i Gävle under förmiddagen. Foto: Anders Sundin/SVT

Storbrand i industrilokal på Sörby Urfjäll i Gävle

Uppdaterad
Publicerad

Det brinner i en garagelänga bakom bussdepån på Utmarksvägen. Räddningstjänsten har gått ut med ett så kallat VMA, viktigt meddelande till allmänheten, och varnat för giftig rök. Men vid 12-tiden hade släckningsarbetet kommit så långt att varningen kunde hävas.

Larmet om branden kom vid halv nio nu på morgonen.

Personal från fyra brandstationer, Gävle, Sandviken, Skutskär och Rörberg, deltog i släckningsarbetet och man inriktade sig på att hindra spridning.

Gasflaskor togs om hand

I eller nära den brinnande fastigheten fanns gasflaskor som riskerade att explodera, men de kunde tas om hand.

– Just nu har vi den personal vi behöver på plats. Ytterligare en tankbil är på väg dit, säger Tommy Johansson, inre befäl vid tiotiden på förmiddagen.

Vid kvart över tio-tiden kom fler uppgifter.

– Ja, vi har en grävare på plats som river delar av byggnaden som brinner, säger Tommy Johansson.

På så sätt skapades större utrymme till lokaler i närheten som man försökte rädda från elden.

Vid lunchtid hade släckningsarbetet kommit så långt att räddningstjänsten kunde häva varningen till allmänheten att hålla sig inomhus.

Här brinner det. Räddningstjänsten uppmanar boende i närheten att hålla sig inomhus. Foto: SVT

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Vad är VMA?

Viktigt meddelande till allmänheten, VMA, används för att varna allmänheten vid till exempel gasutsläpp, stor brand eller annan händelse som kan vara farlig. Du nås av VMA via radio och tv eller via appar som Krisinformation.se och SR Play. VMA kan också meddelas via sms till mobiler som befinner sig i området.

Ibland används även tutan Viktigt meddelande i samband med VMA. När du hör tutan, som ofta kallas ”Hesa Fredrik”, ska du gå inomhus, stänga dörrar, fönster och ventiler och lyssna på Sveriges Radio P4. Tutan används tillsammans med VMA när det innebär omedelbar fara för allmänheten. Det händer sällan. Tutan testas dock en gång i kvartalet. Klockan 15.00 den första helgfria måndagen i mars, juni, september och december.

Tutorna är gjorda för att varna utomhus. Cirka 50 procent av Sveriges befolkning bor inom hörbart avstånd till en tuta. Det är kommunen som bestämmer var tutorna placeras.

Källa: Krisinformation.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.