Skogsstyrelsen föreslår 72 miljoner kronor till branddrabbade skogsägare. Bilden: En traktor hjälper till med släckningsarbetet i det branddrabbade området runt Färila. Foto: TT

Branddrabbade skogsägare ska ersättas med 72 miljoner

Publicerad

Skogsstyrelsen har på uppdrag av regeringen tagit fram ett förslag på hur de branddrabbade skogsägarna i Gävleborg, Dalarna och Jämtland ska kompenseras. Förslaget presenterades idag på en presskonferens i ett av de branddrabbade områdena i Hälsingland samtidigt som det lämnades till regeringen.

Efter sommarens bränder gav regeringen i uppdrag åt Skogsstyrelsen att kartlägga skogsbrukets skador och komma med förslag på att ge ekonomiskt stöd till drabbade markägare. Skogsstyrelsen föreslår att 72 miljoner kronor ska läggas på fyra olika typ av stöd för kostnader som försäkringsbolagen inte ersätter.

– Sommarens bränder satte stor press på skogssektorn och innebar också personliga tragedier. Vi bedömer att det stöd vi föreslår skulle ha en lindrande effekt och samtidigt stimulera till att få ut virket ur skogen snabbt innan en massförökning av skadeinsekter riskeras, säger Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist.

Så ska stödet fördelas

Så här ser fördelningen ut: 44 miljoner ska gå till ökade kostnader kring avverkning och transport av brandskadat virke som blir dyrare än annars. Orsaken är att det kräver särskilda skogsmaskiner, lastbilar och tågvagnar eftersom virke från andra områden inte får bli nedsotat. Ersättningen föreslås bli 20 kronor per kubikmeter för timmer och 50 kronor för energived.

Tre miljoner kronor till stöd för utmärkning av gränser. Fastighetsgränser behöver märkas ut på nytt eftersom många markeringar skadats eller försvunnit i branden. Bidraget är på 3 000 kronor per kilometer.

Uppgradering av vägnätet

15 miljoner kronor till väghållare för uppgradering av vägnätet. På många håll måste vägarna tåla många virkestransporter på kort tid och behöver därför förstärkas.

10 miljoner kronor ska läggas på industriföretag eller logistikföretag för att täcka kostnaderna för dyrare, separat hantering av brandskadat virke för att inte sota ned virke från andra skogar, till exempel vid lagringsplatser och sågverksindustri.

Otydligt

Samtidigt menar Skogsstyrelsen att det behöver bli tydligare hur och när staten ska kompensera vid stora skogsskador i framtiden och föreslår därför att det ska utredas vidare.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbränder i Gävleborgs län 2018

Mer i ämnet