Klicka på Per Ekdahls prisbelönta bild för att se den i fullt format i mobilen. Foto: Per Ekdahl

Brandmannens bild från Enskogen belönad med SM-guld

Uppdaterad
Publicerad

När deltidsbrandmannen Per Ekdahl tog rast under släckningsarbetet vid sommarens skogsbränder i Ljusdal fångade solnedgången och röken hans blick. Nu har bilden han tog prisats med SM-guld i fotografi.

Per Ekdahl är bördig från Hudiksvall men bor numer i Lerum och arbetar som deltidsbrandman. När det brann som värst i barndomens landskap i somras åkte han och kolleger från hela landet till Ljusdal för att hjälpa till i katastrofen.

När en yta i Enskogen var släckt och arbetslaget tog rast såg han ögonblicket och fångade det.

Skogsbränderna i Gävleborg 2018

– I och med att det var solnedgång, mycket rök och en fin kväll mitt i den där tragedin så tänkte jag att jag skulle ta en bild, säger Per Ekdahl.

Bilden på hemvärnssoldaten i motljus har fått stor spridning. Nu har den belönats med SM-guld i fotografi i reportageklassen.

– Den är vacker samtidigt som den är väldigt tragisk och det tror jag tilltalar många, den väcker känslor. Det är jätteroligt att många har kommenterat och delat bilden, att det blev SM-guld är ren bonus, säger Per Ekdahl.

Svenska mästerskapen i fotografi anordnas av Svenska porträttfotografers förbund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbränderna i Gävleborg 2018

Mer i ämnet