Foto: Markus Dahlberg/SVT

Trångbodda brandmän i Storvik kan flyttas

Uppdaterad
Publicerad

Brandstationen i Storvik kan flyttas. Sandvikens kommun har gett klartecken till att flytta verksamheten till Televerkets gamla lokaler. För deltidskåren är det glädjande, eftersom nuvarande station är minst sagt trångbodd.

Styrkeledaren Magnus Stenberg visar runt i nuvarande lokaler. 23 brandmän får trängas när larmet går, men även efteråt när det är dags för ombyte.

– Vi är jättetrångbodda och det är dålig arbetsmiljö. Vi har inte omklädningsrum för alla, säger han.

Konsekvenserna blir att den manliga delen av kåren behöver låna plats i damernas omklädningsrum för att få plats.

Televerkets gamla lokaler i sikte

Nu är dock en lösning i sikte.Om allt går i lås räknar Gästrike räddningstjänst med att kunna flytta 300 meter bort, till Televerkets gamla lokaler i Storvik under hösten. Västra Gästriklands samhällsbyggnadsnämnd har godkänt den ändring av detaljplanen som krävdes och fastighetsägaren Ulf Södergren, som driver maskinverkstad i delar av lokalen, ser fram emot nya hyresgäster.

– Det är positivt och kul att det blir bra för bygden, säger han.

Hoppas på ökad attraktivitet

Lokalerna blir omkring dubbelt så stora. Det här kan bli positivt för möjligheten att rekrytera nya deltidsbrandmän, något som är ett nationellt bekymmer, tror Magnus Stenberg.

– Absolut, det är sådana här saker som gör att man trivs på sin brandstation, att man satsar även på oss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.