Foto: SVT

Brist på kontaktfamiljer

Publicerad

Gävle kommun misslyckas i många fall ordna kontaktfamiljer åt barn i behov av extra stöd och har därför krävts upprepade gånger på straffavgifter.

Några gånger i månaden tar en kontaktfamilj mot ett barn i sitt hem. Tanken är att dela vardagen med ett barn som av en eller annan anledning har en ansträngande situation hemma.

På så vis får barnet en bonusfamilj samtidigt som barnets förälder får en stunds avlastning.

Men det är brist på kontaktfamiljer och därför tar det ofta lång tid innan barnen får det stöd de har beviljats.

Tidigare i år har Gävle kommun krävts på straffavgifter av IVO efter att ha misslyckats att ordna stöd tillräckligt snabbt för tio olika barn. Det har handlat om väntetider på upp till 14 månader.

Och nu krävs Gävle kommun på straffavgifter för ytterligare två barn som det tog över åtta månader att ordna kontaktfamiljer åt.

De båda barnen är syskon och bor med sin pappa. De har oregelbunden kontakt med sin mor och bedöms vara i behov av den extra stimulans en kontaktfamilj kan innebära.

Socialnämndens ordförande Eva Marja Andersson (M) påpekar att kommuner över hela landet har problem att hitta kontaktfamiljer och säger att i Gävles fall så har man haft svårt att hitta rätt familj till rätt barn.

– Det finns en matchningsproblematik. Vi har kontaktfamiljer men de matchar inte alltid de barn som söker en familj.

Om två veckor har Gävle kommun en informationsträff för att försöka värva fler kontaktfamiljer och familjehem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.