Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Budgetbråk i Gävle – samlad opposition kritisk

Budgetbråk i Gävle – samlad opposition kritisk

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen skulle Gävle kommun rösta om majoritetens budget för 2020 – men förslaget skickades tillbaka på återremiss.

Oppositionspartierna M, KD, V och SD menade att kommunplanens budget fått så stora förändringar att den inte kunde anses som färdig och väckte irritation.

– De valde att presentera helt nya ekonomiska förutsättningar, något som ingen oppositionen fått höra förrän på mötet, det är mycket allvarligt med tanke på att budgeten styr förutsättningarna för hela 2020, säger Mattias Eriksson Falk (SD) kommunalråd i oppostition.

– Både majoritet och opposition har haft samma förutsättningar att utgå i från, jag vet inte om de vill förhala, men man har alltid rätt att återremittera. Vill man ha en ny budgetdebatt i december, så kommer man att få det nu, säger Åsa Wiklund Lång (S), kommunstyrelsens ordförande.

– Vi märkte först på mötet hur de försökt smyga in förändringar. Man kan göra redaktionella förändringar från kommunstyrelsebeslutet, men här snackar vi om tiotals miljoner, så gör man inte, säger William Elofsson (M), kommunalråd i opposition.

Nu har budgeten skjutits fram en månad till nästa kommunfullmäktige i december.

Hör några av de inblandade i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer