Handels har ännu inte fått några larm från sina medlemmar om för hög och monoton julmusik. Foto: Erik Engelro/SVT

Butiksanställda drabbas av julmusiken

Uppdaterad
Publicerad

Julmusik är en omistlig del av julen. Men för butiksanställda kan den vara så plågsam att de tar semester eller sjukskriver sig.

Handels avdelning i bland annat Göteborg har vittnat om medlemmar som tar semester eller sjukskriver på grund av julmusiken. Två faktorer spelar in.

Dels är det ett begränsat antal låtar som spelas om och om igen, och dels kan volymen vara för hög. Konsekvenserna leda till bland annat trötthet och stress.

Fackförbundet redo att agera

Hittills i år har Handels i Gävle inte fått några larm om julmusiken från butiksanställda. Men man vet sedan tidigare år hur man ska agera om det behövs.

– Då får man söka upp butiksägaren. Man kan sänka ljudet, och mixa musiken. Det behöver kanske inte vara julmusik hela tiden, säger Annica Norling, ombudsman på Handels avdelning 26 i Gävle.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.