Här ska pumparna stå – Tallåsenborna Henrik Stranberg och Jenny Norberg från byalaget är engagerade i planerna. Foto: Malin Eirefelt/SVT

Planen: Här ska bli tankstation mitt i Tallåsen

Uppdaterad
Publicerad

På tjugo år har mer än en fjärdedel av alla bensinmackar försvunnit i Sverige. En av dem låg längs 83:an, några kilometer utanför Tallåsen. Den är saknad, så nu jobbar Tallåsens byalag för att fixa en mack till byn igen.

Hur gör man om man vill skaffa mack? Man räcker upp handen och ber om hjälp, säger Jenny Norberg. Hon är medlem i Tallåsens byalag och engagerad i frågan.

– Vi har fått jättemycket hjälp både av regionen och länsstyrelsen. Men initiativet måste komma från oss för att det ska bli av, säger Jenny Norberg.

Dagens glesbygd i Gävleborgs och Jämtlands län

Pengar till byborna

Planen är att byalaget ska äga pumpstationen och arrendera ut den till en liten drivmedelsleverantör. Byborna, genom byalaget, ska sköta driften och få del av vinsten.

Kommer det bli dyrare att tanka här än inne i Ljusdal?

– Jag tror inte det. Framförallt kommer vi inte behöva använda bensin för att åka och tanka, säger Jenny Norberg.

– Och eftersom vinsten går till byalaget och byn så tror vi att folk kommer välja att tanka här oavsett, säger Henrik Strandberg, grundare av Tallåsens byalag.

Mack 2023

Hur säkert är det att det står en mack här nästa år?

– Det är ganska säkert. Till våren 2024 som senast, säger Jenny Norberg.

Lever landsbygden där du bor? Berätta i vår chatt!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dagens glesbygd i Gävleborgs och Jämtlands län

Mer i ämnet