Byborna fick nog – byggde eget fibernät

Uppdaterad
Publicerad

I byn Segelvik utanför Söderhamn är mobiltäckningen nära obefintlig och att surfa på internet via mobilt bredband är därför svårt.

I stället tog byborna initiativ själva och sökte de pengar som behövdes för att bygga ett eget fibernät.

– Vi var ganska klara över att hit kommer det ingen fiber om vi inte gjorde det själv Det var mycket krångel men vi fick ett fibernät till slut i alla fall, säger Björn Eriksson i Segelvik.

Björn Eriksson är osäker på om han hade velta göra om fiberutbyggnaden i Segelvik igen. Byaföreningen fick visserligen stödpengar beviljade men oklarheter gällande momsregler och det faktum att stödet betalas ut i efterhand gjorde att Söderhamns kommun fick gå in som formell ägare och säkerhet till projektet.

Krångligt enligt länsstyrelsen

Länsstyrelserna administrerar stödpengarna som kommer från jordbruksverket och Håkan Sundelin förstår bekymrena i Segelvik och säger att det är vanligt att kommuner får gå in och hjälpa till när ideella krafter vill bygga ut fiber.

– Stödet har väldigt krångligt och invecklat regelverk så det skulle vara skönt om man kunde förenkla det, men jag tror inte att det är rimligt just nu, säger Håkan Sundelin vid länsstyrelsen i Gävleborg.

Stödet räcker inte

Efter ett uppehåll jordbruksverkets så kallade Landsbygdsprogram för år 2014 till 2020 som har varit försenat på grund av handläggning i EU, har nu nya stödpengar för bredbandsutbyggnad på landsbygden delats ut till länsstyrelserna. Gävleborg har fått 84 miljoner kronor som ska räcka fram till år 2020, något Håkan Sundelin menar är alldeles för lite för att klara regeringens mål om att 90 procent av landets hushåll och företag ska ha 100 Mbit/s uppkoppling år 2020, i dag ligger siffran på 54 procent och i Gävleborg är den ännu något lägre.

– Det är nästan 50 procent men då är det storstäderna i länet vi pratar om, på landsbygden ser det helt annorlunda ut och det är där vi får gå in och hjälpa till, säger Håkan Sundelin.

50 procent, vad tycker du om den siffran?

– Det är för lite, det skulle ha varit 100 procent redan nu men det är marknaden som ska styra det här och det går inte. Vi får försöka hjälpa i den takt det går, säger Håkan Sundelin.

Fiber behövs

För Björn Eriksson i Segelvik är inte fiberuppkopplingen livsnödvändig, men för att landsbygden ska leva tror han att det behövs.

– Jag tror att det blir en förutsättning för företag om man ska ha en verksamhet. De flesta blir ju mer eller mindre beroende av en bra uppkoppling.

Har du gjort SVT:s bredbandstest?

Vill du veta hur prisvärt ditt bredband är? Svara på några enkla frågor om ditt bredband och hjälp oss kartlägga hur det ser ut över hela landet.

Testet hittar du här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.