Fick inte veta utfallet efter en operation. Foto: TT

Cancerpatient fick vänta för länge på besked

Uppdaterad
Publicerad

En cancersjuk man från Gästrikland fick vänta två månader på besked om hans tumör var helt borta efter en operation. Detta sedan det innan operationen tagit fem år att diagnostisera mannens cancer.

Mannen sökte hjälp i primärvården för utbuktningar på axeln redan 2012. Då fick han då beskedet att det var fettknölar. När sen fettknölarna utvecklades sökte mannen hjälp igen i början av 2017, denna gång i Märsta.

Då upptäcktes att fettknölarna egentligen var en mycket ovanlig cancersjukdom. Mannen opererades i september, och i oktober genomfördes sedan en analys av tumören.

Får inget besked

Mannen får dock inte veta resultatet förrän två månader senare: i december uppmärksammar en av kontaktsjuksköterskorna beskedet och mannen får då veta att det finns tumörvävnad kvar.

– Jag beklagar djupt att det gått så lång tid mellan remiss, diagnos och beslut om åtgärd. Vi ska se över hur vi lotsar patienten i våra system och hur vi kommunicerar. Vi måste också se till att vi behåller en patientsäker uppföljning kring provtagningar trots personalomsättning, säger John Mälstam, chefläkare i Region Gävleborg.

Mannen väntar nu på att genomgå ytterligare en operation. denna gång på Karolinska sjukhuset.

Hela händelseförloppet skall nu utredas av IVO, sedan Region Gävleborg gjort en Lex Maria-anmälan.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.