Carina nattövervakas via en kamera

Uppdaterad
Publicerad

I höstas startade Sandvikens kommun ett projekt om att testa tekniska lösningar inom omsorgen. Sedan drygt en månad tillbaka har en nattkamera flyttat in till Carina Malm som är sjuk i KOL och hjärtsvikt.

Carina Malm som bor i Årsunda är den första personen i Sandvikens kommun som testar att nattövervakas via en kamera. I stället för att hemtjänstpersonalen kommer hem till henne för tillsyn tre gånger per natt visar kameran om allt är som det ska eller inte. Om Carina inte ligger i sängen när personalen tittar på kameran åker de till henne direkt och är där på några minuter.

Slipper bli väckt

Carina tycker att nattkameran fungerar bättre än när hemtjänstpersonalen besökte henne fysiskt om nätterna.

– Då kom de in med en ficklampa för att se om man ligger i sängen och då blir man ju väckt. Nu sover jag mycket bättre och jag är mycket piggare på dagarna också, säger Carina Malm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.