Det är fortfarande en grupp barn som inte kommer till skolan. Foto: Janerik Henriksson / TT

Chatt: Är du orolig för att låta ditt barn gå till skolan under coronapandemin?

Uppdaterad
Publicerad

Flera kommuner har fått göra orosanmälningar till socialtjänsten efter att skolbarn haft för mycket frånvaro. Grundskolechefen i Söderham uppmanar föräldrar att låta barnen gå till skolan, även om man är rädd för coronasmitta.

Hur tänker du? Har du hållit barnen hemma någon gång sedan smittspridningen började? Berätta mer här i chatten!

Direktrapport · Är du orolig för att skicka ditt barn till skolan?

Vi har haft barnen hemma sedan hela pandemin startade och det har vi gjort för att jag är i riskgrupp även min man. Vi fick soc på oss och är kallade till utredning. Helt sjukt när rektorn redan VET varför vi har dom hemma. Dom gör sina uppgifter så gott dom kan hemifrån via deras schoolsoft. Att det skulle vara olagligt att bry sig om sina barn så dom inte skulle få smitta Eller smitta vidare. Är orolig både jag o min man för hur myndigheterna hanterar detta. Håller verkligen med Sarahs inlägg nedan.

Elin

Ja, vi är väldigt många som har gjort det. Är rädd för smitta via skolan då skolverksamheten pågår i stort sett som vanligt och skolan skulle bli min enda smittkälla. Ingen kontroll av hur spridningen sker i samhället görs, många jag känner tror sig ha smittats via skolan men ingen har fått testa sig eller barnen trots läkare bedömt som covid 19. Jag är mer än en siffra för mitt barn. Om jag dör kommer inte Anders Tegnell märkta det men mitt barns liv förmörkas för alltid. Fatta det!

Anne Nym

Hade barnen hemma i ca 2 veckor i början av pandemin för att vi föräldrar var oroliga och de hade av o till lite förkylningssymtom. Sen blev det ohållbart. Barnen blev rastlösa och ifrågasatte att de var hemma fast de kände sej friska. Just nu går det bra med att vara i skolan och så här friska har de aldrig varit innan pandemin. Fast nu känns det som lärare i mellanstadiet börja slarva lite på avstånd i klassrummet.

Maria

"Flera kommuner har fått göra.." Fått? Det finns inga krav att göra orosanmälningar om man inte är faktiskt orolig för missförhållanden i hemmet. Dialog, samarbete, förståelse kanske vore bättre? Vi är många föräldrar i riskgrupp som hållit barnen hemma och som nu får orosanmälningar och hot om vite på oss. Det är SJUKT att risk för en förälders död väger mindre tungt än närvaro i skolan, t.o.m. när barnen fullgör sitt arbete hemifrån. Social samvaro m.m. har de flesta på nätet (och det finns andra möjligheter till det, som tealschoolhubs.se) och dagens skola är inte så otroligt viktig som skolorna vill påstå, den är fullständigt utdaterad och skapar mental ohälsa för många. I läroplanen står skrivningar om att man ska lära ut respekt, generositet, empati och inlevelse i andras situation. Men skolorna lever inte efter det själva. Istället använder man maktmedel mot föräldrar, i grunden för att lärarförbunden trycker på kring orimlig arbetsbelastning. Som kostar massor för samhället. Soc har redan mycket att göra och nu ska de hantera tusentals helt onödiga anmälningar? Det är dessutom fler än mig som byter skola eller letar alternativ för mina barn pga detta sjuka bemötande (min orosanmälan var t.o.m. full med lögner för de hade ju inget verkligt att gå på utan det var rent maktmedel).

Sarah

Jag är orolig. Experterna vet inte tillräckligt om detta virus. Här i Sverige hävdas det att barn inte ‘driver’ smittan, men det betyder ju inte att dom inte kan bli sjuka eller att dom inte smittar andra. Dessutom måste man lita på att andra föräldrar inte skickar sjuka barn till skolan—det räcker med ett sånt fall för att många ska smittas. Sen förstår man inte hur det kan vetas hur många vuxna som har smittats av asymptomatiska barn eftersom dom inte testas. Givetvis kan dom smittas, annars vore det ju helt ok för barn att träffa sin mormor och farfar.

Gabriela

Ja för man har vet allt förlite om viruset och förlora sitt barn går inte att beskriva sorg eller vilka följder viruset har och nu utsätts barn för smitta och riskera smitta sina nära o kära och leva med rädsla att förlora nära kära. Skäms över Sverige

Cecilia

Fattar inte hur dom kan önska barn att riskera smitta pga skolplikt . Gud ser allt!

St

Ja jag är orolig. Har förtidigt födda tvillingar som har astma och deras stora syster går i 3an. Från mitten av mars har hennes skola tillåtit vara hemma med hemuppgifter. Men ändrade sig i början av maj. Nu går hon i skolan och där följer de inga rekommendationer, förutom att tvätta händerna. Trängsel i hallar och matsalen, inga rutiner för att hantera det har skapats, de skyller ifrån sig med "ni vet hur barn är". En stor del av personalen saknas och de tvingas att sätta ihop klasser, trots det så tvingar de barn att vara på plats i skolan, istället för att låta de som vill vara hemma med hemundervisning. Det skulle vara en stor insats för att minska smittspridning och skydda de som är i riskgrupper.

Marina

Jag , skickar inte mina barn till skolan trotts alla hot som ger en ångest. Det borde vara läroplikt under pandemin. Barn blir visst sjuka även om det inte är en stor del så är det NÅGONS barn och några föräldrar som får lida. Barnen kan även ta hem smittan och riskera sina föräldrar liv. Det är väll det regering vill uppnå! Alla orosanmälningar och viten bör förbjudas i en samhällsfarlig smitta . Sverige är tyvärr korrupt..

Steph

Självklart. De kan o rimligen hålla avstånd och ha det förnuftet i lägre grundskoleåldern. Lärare i riskgrupper samt föräldrar i riskgrupper har ingen laglig möjlighet att skydda sig

Lotta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet