Chefer hyrde in jonglör – se mötena som kostat miljoner

Uppdaterad
Publicerad

24 tunga chefer inom Region Gävleborg stöttar förslaget om besparingar inom ambulansen på 4,5 miljoner kronor. Samtidigt kan SVT Gävleborg avslöja att Region Gävleborg anordnat chefsdagar som kostat flera miljoner.

250 chefer var inbjudna till fyra, som de själva kallar – chefsdagar – under 2015. Lokalerna var Gavlerinken och Gasklockorna i Gävle. På scenen uppträdde symfoniorkester, artister, kända föreläsare och det delades ut gåvor.

Sparkravet får kritik

Samtidigt har förslaget som ska spara 4,5 miljoner kronor årligen inom ambulansverksamheten mött skarp kritik från personal som menar att de kommer att få sämre tid till återhämtning och måste jobba mer för att få ihop ordinarie arbetstid. Men enligt de 24 cheferna som skrivit brevet och som har varit på chefsdagarna handlar det om att ”använda skattemedlen på ett bättre sätt”, ett uttryck som retar ambulanspersonalen när de ser bilderna från chefsdagarna.

SVT granskar Region Gävleborg

– Vansinnigt tycker jag att det är. De ska dra in på små saker som i vår värld är stora saker men i deras värld är det en promille av vad de lägger ut på sina evenemang eller vad man ska kalla det för. Det känns vansinnigt, säger Ewa Jonsson som är distriktssköterska på ambulansen i Gävleborg.

– Jag anser att de här chefsdagarna inte är att använda skattepengar på ett bra sätt. Det kostar 2,4 miljoner på ett år som skulle kunna komma verksamheten till gagn i stället. Det gör det inte, anser Sven Bergqvist, IVA-sjuksköterska på ambulansen.

Sandra Åkerlund, barnsjuksköterska på ambulansen, upprörs och tycker att skattepengarna ska användas på ett bättre sätt.

– Jag kan inte se något konkret som kommer tillbaka till mig som skattebetalare genom att man träffas och minglar, har jonglörer eller symfoniorkester fyra gånger om året, dessutom. Det tycker jag är väldigt mycket.

– På våra träffar som vi har så har det varit utbildning, men det såg man inte något av i de filmsnuttar man såg från chefsdagarna, mest mingel och fint. Själva är vi i en stor aula en hel dag, säger ambulanssjukvårdaren Olle Wiklund.

Ståuppkomiker på chefsmöte

SVT Nyheter Gävleborg har tagit fram kostnaderna för de fyra chefsdagarna som totalt uppgår till nära 2,4 miljoner kronor, bland annat har ljud- och ljus kostat 870 000 kronor, föreläsare för 170 000 kronor, varav ståuppkomikern Özz Nüjen kostade 63 988 kronor. En cirkusartist som uppträdde i 30 minuter fakturerade 32 500 kronor. Lokaler och scener har blivit dekorerade och möblerade för 291 000 kronor.

I Gavlerinken delades 300 filtar med regionens logotyp ut som har köpts för 34 000 kronor. För en sammanlagd kostnad på 151 000 kronor har produktionsbolag hyrts in för att göra filmer, bland annat elektroniska vykort från regiondirektören, Svante Lönnbark. För att se alla utgifter för chefsdagarna – klicka här.

I TV-inslaget ovan finns Region Gävleborgs egna filmer från arrangemangen.

”Det har inte varit ett överdåd”

Innan vi begärde ut de fakturor som rör chefsdagarna från Region Gävleborg ringde vi upp två av de chefer som skrivit det öppna brevet, som stöttar ambulansbesparingarna, och frågar vad de tycker om de fyra dagarna.

– Jag tycker att det är fantastiska dagar. Svante är oerhört duktig på att plocka upp aktuella ämnen som är angelägna för oss som arbetar inom Region Gävleborg, säger Ingela Högerås, verksamhetschef för kvinnosjukvården.

– Det ger en bra möjlighet att träffa andra kollegor som man annars inte träffar fysiskt och det ger också en mer övergripande bild av vart vi är på väg och vart vi ska, säger Johan Hansson, verksamhetschef för kirurgi.

Jag är lite nyfiken och undrar om det är något som du har upplevt de här dagarna som du tycker varit en onödig kostnad?

– Inte så där uppenbart faktiskt, tycker han.

Ingela Högerås tycker inte att det har varit något överdåd som har känts besvärande.

– Jag är medveten om att vi lever i en tuff ekonomisk tillvaro och jag tycker att han gör det på ett väldigt bra och professionellt sätt och tycker inte att det har varit ett överdåd, nej.

Patienter drabbas

Rasmus Bjerén, förtroendevald på Vårdförbundet, har sett studier som visar att man gör fler misstag om man som ambulanspersonal inte får tillräcklig återhämtning, som han menar kommer bli konsekvensen om jourtjänstgöring införs.

– I vår verksamhet ska patienterna stå i fokus, det är den absoluta majoritet som mina kollegor företräder, det är därför man här i det här jobbet, för patienternas skull. Dock tycker jag att utvilad ambulanspersonal smäller högre än jonglörer för chefer om man får uttrycka sig lite spetsigt. Sen måste man ju naturligtvis spara pengar ibland, men jag tror att man har siktat lite fel från ledningssidan här med tanke på det med all sannolikhet kommer att få konsekvenser för patienterna. Det har jag svårt att tolerera.

Är det inte viktigt att chefer träffas och sätter upp mål och strategier?

– Jo absolut att det är viktigt men de kan träffas på andra sätt än på en festtillställning där de ska ha en massa artister eller vad man ska kalla det, folk som kostar pengar. När de kommer med förslag om att spara pengar på oss på golvet och sedan får deras kosta, det känns fel, säger Ewa Jonsson, distriktssköterska på ambulansen i Gävleborg.

Ambulanspersonal säger upp sig

Sedan förslaget om att ändra arbetsvillkoren för ambulanspersonalen blivit känt har minst 15 anställda sagt upp sig, och fler väntas det bli enligt Rasmus Bjerén.

– När jag lyssnat runt bland mina kollegor så vittnar de om att de ligger lågt och väntar. Genomförs det här förslaget så kommer man att säga upp sig. Vi sjuksköterskor sitter i en situation där det är lätt att få jobb, det är en oerhörd brist på sjuksköterskor och inte minst på specialistsjuksköterskor som många av mina kollegor är, så det är inte svårt för dem att få ett annat jobb.

Den dag det förslaget går igenom så säger jag upp mig och slutar, tid är värt mer än pengar just nu, säger Ewa Jonsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Region Gävleborg

Mer i ämnet