Manda Rydman och Oscar Karlsson är två av deltagarna i cirkuskompaniet Face First som kommer att bosätta sig i Gävle för en månad inför världspremiären av sin föreställning Foto: SVT

Cirkuskompani flyttar till Gävle en månad under cirkusåret

Publicerad

Att 2020 är ett cirkusår i Gävle har redan börjat synas och kommer att märkas också under resten av året. Till hösten kommer det dessutom att bli premiär för en ny cirkusföreställning med ett nyskapat cirkuskompani.

 I dagarna bekantar sig några av deltagarna från cirkuskompaniet Face First med staden inför en månadslång period mot slutet av sommaren då de ska bo och verka här. Den 6:e september kommer de också att ha världspremiär för sin föreställning på Gävle teater.

– Vi håller på att skapa en föreställning ihop och vår del av Gävleprojektet är att vi kommer hit under fyra veckor och som slutmål ska vi ha en show, berättar akrobaten Anton Graaf som ingår i kompaniet.

– Jag är väldigt nyfiken på deras slutproduktion. Det är väldigt bra artister så jag är superglad att de valt att komma hit, säger Kalle Wedin som är kultursamordnare i Gävle kommun.

Men vad är egentligen grejen med cirkus?

– Det är klyschigt men jag skulle säga att cirkus handlar om känsla av att ingenting är omöjligt, säger Manda Rydman som är luftakrobat och en av deltagarna i cirkuskompaniet.

– Jag älskar att se cirkus själv och det är något som ska upplevas live.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.