Foto: Claes Svedberg

Claes från Sandviken överlevde skalvet

Uppdaterad
Publicerad

Claes Svedberg från Sandviken överlevde skalvet i Nepal. Tillsammans med flera andra utlänningar har han tagit sin tillflykt till gräsmattan utanför ett lyxhotell. Nu väntar de på ett tredje skalv.

Claes Svedberg kommer från Österberg i Sandviken men bor i Katmandu i Nepal. När det första jordskalvet slog till i lördags befann han sig i sitt rum på tredje våningen. Han ställde sig i dörrposten och väntade ut skalvet. Det var över på 7-8 minuter, men det kändes som en evighet:

”Allt gungade omkring mig. Jävlar vad rädd jag är... men vid liv”

Jordbävning i Nepal

”Här är fortfarande skakigt, strömlöst och bara sporadisk telefon o internet. Har tagit en tur runt i området och där är raserade hus, gråtande människor som rotar i resterna.” – skrev han då på Facebook.

Nödläger vid lyxhotell

Templet som är granne med Claes Svedbergs boende har fått svåra skador och en mur i hans område rasade i ett av skalven och begravde sju personer levande. Nu har Claes, tillsammans med många andra, tagit sin tillflykt till nödlägret vid tennisbanan på Hyatt hotel.

– Vi ligger bredvid poolen på ett femstjärnigt lyxhotell och har just ätit pizza, så det går ingen nöd på oss som är här, säger Claes med lätt ironi när SVT Gävleborg når honom på telefon.

– Det har samlats massa utlänningar här och vi väntar på ytterligare ett skalv, ett tredje, säger han.

Så ni är trygga... Hur är det med lokalbefolkningen?

– En del verkar väldigt luttrade andra står med tårar i ögonen. Bredvid mig här på gräsmattan står en kvinnlig vakt som inte kan få kontakt med sin familj. De bor i en by en bit utanför Katmandu.

– Byar har utplånats, jag har sett hus som rasat ihop. Tack och lov har jag sluppit se döda människor, säger Claes Svedberg.

Men det finns också en stor medmänsklighet mitt uppe i allt elände:

– Alla här tar hand om varandra, vi hjälps åt. Jag har fått många nya vänner.

Sålde allt och gav sig av

Flera av de utlänningar som Claes Svedberg känner i Nepal är på väg att resa hem de närmaste dagarna, men han själv blir kvar. Sedan 2009 har han rest runt i Asien och bland annat varit långa perioder i Indien. Han sålde allt han hade, tog med sig sin gitarr och reste ut i världen, en resa som på omvägar fört honom till Nepal och gräsmattan utanför Hyatt.

Det första skalvet, som ägde rum på lördagen, nådde 7,5 på Richterskalan och tros ha dödat mer än 3000 människor. Nu vill Claes bli kvar och hjälpa till med återuppbyggnadsarbetet, men först måste han rida ut kommande skalv. Han har själv räknat till 30 stycken, mer eller mindre stora, skakningar hittills.

– Jag har en vattenflaska framför mig och jag tycker den skakar hela tiden, men det kanske bara är inbillning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jordbävning i Nepal

Mer i ämnet