Många delar av samhället kraftsamlar nu för att säkra samhällskritiska funktioner. Foto: Adam Ihse, TT

Corona utmanar oss alla – vi ska göra vad vi kan för att hålla er uppdaterade

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Än har vi inte sett vidden av coronavirusets spridning eller vad det kommer att få för konsekvenser för samhället. Men många kraftsamlar nu för att säkra samhällskritiska funktioner – även vi på SVT. 

Joanna Wågström

Ansvarig utgivare SVT Nyheter Gävleborg

Den nu pandemiklassade virussjukdomen covid-19 sprider sig snabbt över världen, i Sverige och i Gävleborg. Sjukvård, äldrevård, el och vatten, måste fungera även om en stor del av befolkningen insjuknar i covid-19 eller tvingas stanna hemma på grund av förkylningssymptom eller stängda skolor. 

Region Gävleborg och varje kommun i länet planerar just nu dagligen hur de ska klara detta med en kraftigt minskad bemanning. 

Coronaviruset i Gävleborg

Gefle Dagblad rapporterar att Gävle kommun förbereder sig för ett scenario där de ska ha en halverad personalstyrka inom äldreomsorg, barnomsorg och socialtjänst under ett par veckor och att 15 procent kommer att vara frånvarande under ett par månader. Hudiksvalls och Hofors kommun har gått upp i stabsläge, andra inventerar vilka kommunanställda som kan laga mat eller vårda äldre. För att nämna några exempel.

Myndigheter kallar till presskonferenser flera gånger om dagen för att presentera åtgärder och restriktioner för att minska smittspridningen – både lokalt och nationellt. 

Besöksförbud på sjukhus, besöksförbud på äldreboenden, förbud mot stora sammankomster. Listan börjar bli lång. 

Det är där SVT kommer in. Även SVT har ett samhällskritiskt uppdrag. 

Vi ska hålla invånarna informerade. Våra sändningar och vår onlinerapportering måste ut. 

Därför sitter vi på SVT också i dagliga möten med en huvudfråga – hur säkrar vi vårt uppdrag om ett stort antal medarbetare inte kan komma till jobbet?

Vi har stränga restriktioner för resor, möten och besök i våra lokaler. Vi städar noggrannare, skakar inte hand, tvättar händerna. Vi släpper inte in någon med förkylningssymptom eller som besökt riskzoner. Vi ser över teknik och rutiner.

Vi ser över möjligheterna att hjälpa varandra mellan olika lokala redaktioner. Att jobba ihop. Sända tillsammans. Vi förbereder och ser över olika scenarion. Precis som myndigheterna behöver vi vara förberedda och säkra vårt uppdrag.

Men vi slutar inte med vårt publicistiska uppdrag. Vi går på presskonferenserna, pratar med företrädare i kommunerna, samlar ihop och talar om vilka evenemang som läggs ner och samhällsfunktioner som påverkas.

Vi gör allt för att säkra att journalistiken kommer ut. Att hålla er uppdaterade om senaste nytt så att ni har korrekt och saklig information om utvecklingen.

I det här läget är upplysta invånare otroligt viktigt. Vi behöver tillsammans göra vad vi kan för att bromsa takten på smittspridningen. Då behöver vi alla vara informerade om vad som krävs av oss som samhällsmedborgare. 

Under helgen kommer ni att kunna följa det senaste om coronavirusets framfart och konsekvenser i länet i vår livechatt. Där kan ni också gå in och berätta hur detta påverkar er just nu i er vardag. 

Jag sitter själv hemma i soffan och skriver detta. Med ont i halsen och lite hosta. Jag vill för allt i världen inte smitta mina medarbetare eller andra i samhället, så jag håller mig undan. 

Det är det minsta jag kan göra. 

Hur påverkar corona dig? Berätta i vår chatt!  

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet