300 små lappar som skapar ett sammanhang. Hans Söderström, som jobbar på museet, har hoppat på och lärt sig att sticka. Och han tycker att det är mycket rogivande. Foto: Anders Sundin/SVT

Sticka, virka, kroka – alla får vara med och skapa coronafilten

Publicerad

Länsmuseet i Gävle jobbar just nu på en gigantisk coronafilt. Alla som vill får vara med. Allt du behöver göra är att skicka in en 15 gånger 15 centimeter stor ruta i valfri garnteknik som sen sätts ihop på en jättesyjunta. Och ställs ut på museet.

De små berättelserna som många av dem som stickat skickat med ger en historia om hur den som skapat tänker kring den här tiden. 300 rutor har hittills kommit in och de växer stadig. Reglerna är enkla.

– Sticka, virka, kroka, valfri garnrelaterad teknik, 15 gånger 15 centimeter, säger Ulrika Olsson, byggnadsantikvarie på Länsmuseet i Gävle.

Ser du något återkommande tema?

– Det finns ett par tre, fyra ser jag nu, som har jobbat med covidtemat. Men annars är det väldigt blandat.

Hur är de gjorda?

– Det är allt från väldigt avancerade tekniker till nybörjare som stickat rätstickning.

En av nybörjarna som upptäckt stickning och hittat en ny hobby är museitekniker Hans Söderström.

– I början var det mer av ett tvång och jag kände: ”Det här är inget för mig”.  Men ju längre in på rutan jag kom, desto bättre blev det. Det är jätterogivande och jätteskönt. Jag uppmanar alla män i Sverige att våga börja sticka, säger Hans Söderström.

För det är bara kvinnor som lämnat in rutor än så länge. Och när allt är klart, ja, då väntar en jättesyjunta då allting ska sättas ihop.

– Och så ska vi förstås visa den här på länsmuseet, säger Ulrika Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.