Jonatan Alamo Block, kommunchef i Hofors Foto: SVT

Kommunchefen: ”Vi planerar för värsta tänkbara scenariot”

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan ställde vi på SVT Gävleborg frågor kring situationen hos kommunerna i länet på grund av coronapandemin.  En av frågorna vi ställde var hur man planerade för coronapandemin i en nära framtid.

– Vi planerar för mellan 30 – 60 procent frånvarande inom vår personal, säger Patrik Jakobsson, kommunchef i Söderhamn i sitt svar till SVT Gävleborg.

De flesta kommuner arbetar efter de rekommendationer som Sveriges kommuner och regioner, SKR, har tagit fram som betyder att en genomsnittlig frånvaro med 20 procent och med en topp under två veckor med 40 procent.

Coronaviruset i Gävleborg

Har en reservplan

– Skulle vi få stor bortovaro har vi en reservplan som innebär att vi minskar på våra verksamheter, så det som är frivilligt eller inte direkt nödvändigt just nu får skjutas på framtiden, säger Bengt Friberg, kommunchef i Hudiksvall.

– Vi är i full färd med att planera för det värsta tänkbara scenariot, säger Jonatan Alamo Block, kommunchef i Hofors.

I en artikel här intill kan du läsa vad din kommun säger om hur de planerar.

Ovan kan du lyssna på kommunchefen i Hofors när han berättar om sitt värsta scenario.

Frånvaro

När det gäller frånvaron så är det fråga om all frånvaro: sjukdom, vård av sjukt barn, semester, ledighet och hemmavaro på grund av att man följer Folkhälsoinstitutets rekommendationer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet