Lars Wesslén, smittskyddsläkare Region Gävleborg. Foto: Stefan Larsson/SVTVisa alla (58)
Visa alla (58)

Coronaviruset i Gävleborg – senaste siffrorna

Uppdaterad
Publicerad

Här samlar vi rapporteringen om hur coronaviruset påverkar livet i Gävleborg.

Direktrapport · Så påverkas Gävleborg av coronaviruset

Pinnat inlägg

Vaccinsamordnaren uppmanar folk att ta påfyllnadsdosen

På en pressträff på torsdagen uppmanar vaccinsamordnaren i Region Gävleborg folk som är sjuka att ta nästa dos vaccin så fort man känner sig frisk igen.

– Vaccinet behövs för att skydda mot allvarlig sjukdom och död och det skyddet upprätthåller man genom att ta påfyllnadsdosen. Även om man har varit sjuk nu, vänta inte med tredje dosen, säger Tina Mansson Söderlund, vaccinsamordnare i Region Gävleborg.

Det naturliga skyddet som det pratats om när man har haft covid-19, att man bildar antikroppar, är inte det skyddet bättre att ha ett tag innan man tar en dos till?

– Det vi vet nu är att alla människor inte utvecklar antikroppar på det sättet, så vi vet för lite om det. Vi ser personer som både är vaccinerade och har haft covid tidigare som får det igen, men man får det mycket lindrigare. Man kan inte lite på att man har antikroppar efter en infektion. Det enda vi vet med säkerhet är att man får antikroppar efter vaccination, säger Tina Mansson Söderlund.

Ännu fler klasser får fjärrundervisning i Hudiksvalls kommun

Smittspridningen är fortfarande hög och bemanningsläget är ansträngt på många skolor i kommunen.

Årskurs fyra på Sandvalla skola har fjärrundervisning till och med tisdagen den första februari, skriver kommunen på sin hemsida.

Familjer som har svårt att lösa omsorgen kan kontakta skolan så hittar man en lösning tillsammans, till exempel genom att eleverna får möjlighet att komma till fritids.

Det här vet vi den 27/1

• Totalt 585 (+/- 0 sedan sedan 26/1) personer i Gävleborg har avlidit efter att ha insjuknat i covid-19, enligt Folkhälsomyndigheten.

• 525 564 (+ 1 006 sedan 26/1) har analyserats totalt, varav 56 588 (+ 415 sedan 26/1 bekräftats positiva för covid-19.

• 30 personer vårdas just nu på länets tre sjukhus (+ 4 sedan 26/1), varav 3 på intensivvårdsavdelning, rapporterar Region Gävleborg.

Siffrorna baseras på statistik från Folkhälsomyndigheten och Region Gävleborg. Antalet döda är siffror från Folkhälsomyndigheten och uppdateras varje tis-fre klockan 14.00.

Här hittar du alla restriktioner som gäller i Sverige under coronapandemin. Med anledning av coronaviruset är det just nu ett högt informationstryck. Har du frågor eller funderingar besök då SVT:s stora direktrapportering.

Hudiksvalls kommun pausar tvåmånadersregeln i förskolan

Med anledning av coronapandemin pausas den så kallade tvåmånadesregeln i förskolan tillfälligt. Det innebär att förskoleplatsen inte automatiskt sägs upp om den inte nyttjas inom två månader under perioden 27 januari till 31 mars, skriver kommunen på sin hemsida.

Det här vet vi den 26/1

• Totalt 585 (+ 1 sedan sedan 25/1) personer i Gävleborg har avlidit efter att ha insjuknat i covid-19, enligt Folkhälsomyndigheten.

• 524 558 (+ 2 904 sedan 25/1) har analyserats totalt, varav 56 173 (+ 1 367 sedan 25/1 bekräftats positiva för covid-19.

• 26 personer vårdas just nu på länets tre sjukhus (+ 3 sedan 25/1), varav 3 på intensivvårdsavdelning, rapporterar Region Gävleborg.

Siffrorna baseras på statistik från Folkhälsomyndigheten och Region Gävleborg. Antalet döda är siffror från Folkhälsomyndigheten och uppdateras varje tis-fre klockan 14.00.

Här hittar du alla restriktioner som gäller i Sverige under coronapandemin. Med anledning av coronaviruset är det just nu ett högt informationstryck. Har du frågor eller funderingar besök då SVT:s stora direktrapportering.

Distansundervisning kan införas på skolor i Söderhamn

På grund av hög elevfrånvaro kan distansundervisning införas på skolor i Söderhamn. Många elever är hemma från skolan just nu på grund av covid-19 eller symptom på covid-19. För att säkerställa att så många elever som möjligt kan delta i undervisning kan distansundervisning införas med kort varsel, skriver kommunens på sin hemsida.

Många elever som är hemma känner sig friska trots symptom, och kan därför delta i distansundervisning. Under perioden 26 januari till 4 februari kan rektor för respektive skola bestämma om det är aktuellt med distansundervisning, enligt beslut i barn- och utbildningsnämnden.

Det innebär att det kan se olika ut på olika skolor.

Respektive skola gör en bedömning av sina förutsättningar att bedriva undervisning på ett så bra sätt som möjligt under rådande förutsättningar.

Efter den 4 februari tar man på nytt ställning till vilka eventuella nya beslut som behövs.

Två årskurser på Lönnbergsskolan får vara hemma

Närundervisningen för årkurs två och tre på Lönnbergsskolan ställs in tillfälligt.

Bemanningsläget på Lönnbergsskolan i Bergsjö i Nordanstigs kommun är just nu mycket ansträngt. För att klara situationen har skolledningen beslutat att låta eleverna i årskurs två och tre vara hemma under torsdag och fredag denna vecka. Förskoleklass och årskurs ett har närundervisning som vanligt, skriver kommunens på sin hemsida.

Även om åtgärden kan ställa till det för planeringen i en del familjer är den nödvändig, enligt utbildningschef Thomas Larsson.

– Vi bedömer att elever i årskurs två och tre har bättre förutsättningar att klara sig hemma på egen hand än de yngre klasserna. För att i någon mån underlätta för vårdnadshavare att fortsätta arbeta har vi valt att tillfälligt skicka hem de äldre barnen, säger Thomas Larsson på kommunens sajt.

Fjärrundervisning för ytterligare klasser i Hudiksvalls kommun

Lärandenämndens ordförande Jonas Holm (M) har fattat beslut om fjärrundervisning för ännu klasser. Årskurs två 2 på Sandvalla skola och årskurs nio på Ede skola, skriver kommunens på sin hemsida.
– Vi har en bekymmersam situation med hög smittspridning i våra skolor och just nu är många elever och lärare sjuka, säger Jonas Holm (M), på kommunens sajt.

Beslutet om fjärrundervisning gäller till och med måndag 31 januari. Familjer som har svårt att lösa omsorgen kan kontakta skolan så hittar man en lösning tillsammans, till exempel genom att eleverna får möjlighet att komma till fritids.

Restriktionerna kvar två veckor till

De nuvarande restriktionerna ligger kvar de närmaste 14 dagarna. Om läget stabiliserats och kulmen anses vara nådd kan merparten av restriktionerna komma att avvecklas den 9 februari, säger socialminister Lena Hallengren (S) på en digital pressträff på onsdagen.

– Vi kommer noggrant följa läget och överväga vilka restriktioner det kan handla om och i vilken takt avveckling kan ske, säger Lena Hallengren, på pressträffen.

SVT rapporterade · Så påverkas Gävleborg av coronaviruset

Laddar in inlägg...

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet
Lars Wesslén, smittskyddsläkare Region Gävleborg. Foto: Stefan Larsson/SVT
Johan Kaarme, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör och Lars Wesslén, smittskyddsläkare. Foto: SVT
Illustration av coronaviruset av Stefan Hörberg/Rithuset Foto: TT Nyhetsbyrån
Omfattande klusterutbrott konstaterat på Månsbackens äldreboende i Delsbo. Foto: Robin Herzog/SVT
Smittskyddsläkaren Lars Wesslén oroas över vilken rikting smittspridning ska ta sig.
Foto: Anders Sundin/SVT
Susanne Björklund verksamhetschef primärvården, Maria Wijkström, tf hälso- och sjukvårdsdirektör och Lars wesslén, tf smittskyddsläkare. Foto: Martina Söderlind/SVT
Niklas Gille, vårdenhetschef, infektionsavdelningen, Gävle sjukhus, Simon Nilsson, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör och Lars Wesslén, smittskyddsläkare under torsdagens presskonferens. Foto: Arvid Jansson/SVT
Foto: SVT
Johan Kaarme, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör och Lars Wesslén, smittskyddsläkare. Foto: Arvid Jansson
Foto: TT
Jan-Olof Friman, tillförordnad regional utvecklingsdirektör, Lars Wesslén, smittskyddsläkare och Johan Kaarme, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör. Foto: SVT
Christian Ehrenborg, tillförordnad smittskyddsläkare, och Göran Angergård, hälso- och sjukvårdsdirektör, under dagens presskonferens. Foto: SVT
Bland annat Ulf Lundell, Brad Paisley och Melissa Horn var bokade till Furuvik i sommar. Foto: Scanpix
Foto: Markus Dahlberg
Kommunen har hittat fler sommarjobb. Foto: SVT/arkiv
Erika Ersholt, sjukhuspräst, Gävle sjukhus, Göran Angergård, hälso- och sjukvårdsdirektör och Charlotte Agnevik Jonsson, samordnare och sakkunnig, ledningsstöd hälso- och sjukvård. Foto: Anders Sundin/SVT
Foto: Stig-Åke Jönsson/TT
Regionrådet Eva Lindberg (S) berättar om coronaläget i Gävleborgs län. Foto: Anders Sundin/SVT
2018 har Hudikkalaset flyttat in till stan, till parken nedanför Stadshotellet. Ingången till området ligger vid Lillfjärden. Foto: Malin Eirefelt
Foto: SVT
Per Melander, Göran Angergård och Signar Mäkitalo. Foto: Signe Söderlund/SVT
Foto: SVT
Thorbjörn Sakari, överläkare, kirurgi, Göran Angergård, hälso- och sjukvårdsdirektör och Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare, vid dagens presskonferens. Foto: Anders Sundin/SVT
Foto: SVT
Regionen: Sök vård om du behöver, betala på bussen och håll distans. Foto: SVT
Packa tillbaka arvgodset i garderoben. Antikrundan ställer in. Foto: SVT
Helikopter 16, också känd som Black hawk. Foto: Kristoffer Olofsson/Försvarsmakten
Från repetitionerna av ”Perplex” på Folkteatern. Foto: Tomas van der Kaaij
Regionens presskonferens 27 april. Foto: Anders Sundin/SVT
Foto: Anders Sundin/SVT
Foto: Arvid Jansson, SVT
Urban Wickman, verksamhetschef på Bromangymnasiet. Foto: SVT
Foto: SVT
Roger Nilsson, Marianne Undvall, Ulrika Karlsson och Magnus Höijer på Regionens presskonferens
Foto: SVT/Gustaf Hallin
Foto: TT
Foto: Jan-Peter Eriksson
Fullmäktigesalen i Gävle har långt mellan ledamöterna. Foto: Anders Sundin/SVT
Arkivbild. Foto: SVT
Foto: SVT
Johan Färnstrand, regiondirektör, Eva Lindberg (S), regionstyrelsens ordförande, Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare och Göran Angergård, hälso- och sjukvårdsdirektör på region Gävleborgs presskonferens. Foto: Gustaf Hallin, SVT
Besökscentret för Världsarvsgårdarna i Alfta. Foto: Mikael Johansson, SVT
Foto: Simon Rehnström/SvD/TT
Foto: SVT
Bild från fredagens presskonferens. Foto: Markus Dahlberg/SVT
Galan skulle ha hållits 7 maj på Göranssons arena i Sandviken. Foto: Ulf Palm, TT
Foto: SVT/Centers for disease control and prevention, EPA / TT
Tomt i hyllorna i en matvarubutik i Gävle. Hur ser det ut i din butik? Foto: Cicilia Segerstierna