Hälsinge marknad ställs in i år. Hör marknadsgeneralen Hans Bäckström berätta vad det betyder. Foto: Robin Herzog/SVT

Hälsinglands största evenemang inställt för andra gången på drygt 300 år

Publicerad

På drygt 300 år har Hälsinge marknad ställts in en gång, det var 1939 på grund av andra världskrigets utbrott. Nu hindrar coronapandemin den historiska marknaden och de största förlorarna är de arrangerande idrottsföreningarna.

– Det blir naturligtvis uteblivna intäkter och det är betydande för vår verksamhet, säger Lars Molin, representant för Strands IF.

Hans Bäckström är marknadsgeneral och förväntade sig ungefär 60 000 besök från och den 4 september till och med den 6 september samt plus i kassan för de tre arrangerande föreningarna Strands IF, HIF och HuFF. Intäkterna från just Hälsinge marknad står vanligtvis för de enskilt största klirren i kassorna för klubbarna.

Beroende av marknaden

Nu uteblir alltsammans inklusive de cirka 400 försäljare som hade gästat de sedvanliga knallarna. Enligt Hans Bäckström kommer några av försäljarna att tvingas lägga ned helt för att deras framtid hängt på Hälsinge marknads existens.

– Det är tragiskt, säger Hans Bäckström.

Hör Lars Molin och Hans Bäckström berätta om den rådande situationen och om marknadens framtid i klippet ovan.

Marknadens historia i korthet

Hudiksvallsområdet har haft marknader sedan 1500-talet. Men från 1640-talet, när staden fick sin nuvarande plats, har det alltid hållits höst- och vintermarknader nästan utan avbrott.

Pesten som drog genom Sverige 1711 satte inte stopp för marknaden. Då hade man utposterade vakter kring staden som granskade besökarna. På mitten av 1800-talet så stoppade myndigheterna alla marknader. Men det struntade inte oväntat Hudikborna mer eller mindre i. Första världskriget stoppade inte marknaden. Däremot det andra världskriget, men enbart under det första året.

Höstmarknaden i Hudiksvall har hållits på Kotorget sedan 1600-talet fram till 1990. 1991 fick marknaden sin nuvarande placering kring Lillfjärden och upp mot Glysisvallen.

Källa: Hälsinge Marknad/Hälsinge Kuriren/Lennart Ersson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.