Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se familjen som sitter i karantän. Foto: Lari Honkanen/SVT

Covidsmittan har stor påverkan på skolorna i Hudiksvall – familjen Tjärnberg: ”Svårt att få ihop det”

Uppdaterad
Publicerad

Under veckan har Hudiksvalls kommun tvingats att fatta många tuffa beslut om skolan. Flera förskolor och skolor har drabbats av klustersmitta och hela skolklasser har skickats hem med fjärrundervisning.

Familjen Tjärnberg är en av alla familjer i Hudiksvall där smittspridningen försatt hela familjen i hemkarantän. Barnen och mamman känner sig alla friska, men är ändå hemma eftersom de är covid-19 positiva. Det är bara maken som är sängliggande. 

– Det blir lite svårt att få ihop det. Jag har två friska barn hemma och jobbar samtidigt på distans, säger Anna Tjärnberg.

Hon menar att i vanliga fall när man är sjuk så jobbar man inte; eller att om man har sjuka barn så är barnen trötta. Men nu är det full aktivitet på barnen, samtidigt som hon ska sköta sitt jobb.

– Det är en utmaning.

Inte uteslutet att stänga ned alla skolor

Jonas Holm (M) är ordförande i Lärandenämnden för Hudiksvalls kommun och är i högsta grad involverad i besluten kring skolstängningarna. Han berättar att det är svåra beslut att fatta.

– Vi tittar på hur stora klasserna är, hur många som är smittade, hur många har symptom, det förs diskussioner med smittskyddsläkaren, säger Jonas Holm.

När nu smittspridningen är så omfattande, kan man undra om det inte vore lika bra att stänga ned alla skolor. Jonas Holm medger att det ligger som ett alternativ i verktygslådan, men att det skulle ha många negativa följder.

– Bemanningen är viktig för oss, inte bara bemanningen på skolorna utan i hela samhället och att stänga hela skolor ger sådana konsekvenser, säger Jonas Holm.

Ede skola: årskurserna ett, två, tre och åtta 

Idenors skola: årskurs två och tre  

Skolbyn: förskoleklassen och årskurs tre  

Sandvalla skola: förskoleklassen 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet