Foto: SVT

Då startar vargjakten

Uppdaterad
Publicerad

Vargjakten i länet kommer att starta i helgen. Det står klart efter beslut i Kammarrätten. Länsstyrelsen bekräftar nu att lördag 2 januari blir startdatum för jakten, om inte Högsta Domstolen beslutar annat.

Den planerade licensjakten på varg i Dalarnas och Gävleborgs län kan som läget ser ut nu påbörjas den 2 januari. Kammarrätten i Sundsvall går emot beslutet om att stoppa jakten som tidigare fattats i förvaltningsrätten i Falun. Däremot kommer inte licensjakten att påbörjas i Värmland, Örebro och Västmanland.

Det är länsstyrelserna i de fem länen som fattat beslut om den licensjakt på varg som ska påbörjas den 2 januari. Länsstyrelsernas beslut har överklagats till Naturvårdsverket som den 18 december gav klartecken till jakten – det tog inte slut där.

Beslut i förvaltningsrätten

Förvaltningsrätten i Falun beslutade den 28 december att stoppa licensjakten. Beslutet överklagades av Svenska Jägareförbundet i Gävleborg och Kammarrätten i Sundsvall kunde redan dagen därpå upphäva förvaltningsrättens beslut och ge Svenska Jägareförbundet rätt i frågan om licensjakt på varg i Gävleborgs län. I alla fall tills vidare.

Kammarrätten skriver i beslutet att ”någon utredning som visar på risk för att vargpopulationen skulle minska finns inte. Inte heller omfattar jakten några genetiskt viktiga individer”.

Nu återstår att se om beslutet stoppas av Högsta Domstolen.

Kammarrätten i Sundsvall prövade 29 december beslutet som gäller Dalarnas och Gävleborgs län och kom fram till att jakten kan starta 2 januari.Detta gäller om inte Högsta förvaltningsdomstolen beslutar annat.

Kammarrätten i Göteborg har 30 december beslutat att inte ge prövningstillstånd utan förvaltningsrätten i Karlstads avgörande står fast. Det innebär att den planerade licensjakten på varg i Värmlands och Örebro län inte kan påbörjas.

Kammarrätten i Stockholm instämmer i förvaltningsrätten i Uppsalas beslut om att stoppa licensjakten på varg i Västmanland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vargjakten

Mer i ämnet