Dags för 300 ungdomar i Gävleborg att mönstra

Uppdaterad
Publicerad

Nu i dagarna får 300 ungdomar i Gävleborg födda 2001 brev från Rekryteringsmyndigheten om mönstring. Och nu finns möjligheten att besöka sitt mönstringkontor i Snapchat.

De närmaste dagarna får 304 18-åringar i Gästrikland och Hälsingland ett besked om att de kallas till mönstring (58 kvinnor och 246 män). Sedan 2017 är det en plikt igen att genomföra mönstringen.

– Mönstringen kan lätt bli ett stressmoment för 18-åringarna. De har kanske ingen förälder eller släkting som mönstrat och många vet inte vad som händer under en dag på mönstringskontoret. Att uppleva mönstringsprocessen i Snapchat innan de kommer till oss hoppas vi kan bidra till en positiv upplevelse, säger Sofie Engström, kommunikationschef på Rekryteringsmyndigheten.

En testdag

Den så kallade mönstringslinsen är uppbyggd som en testdag på ett mönstringskontor. Håller man sin mobil mot en plan yta visas några av de olika momenten som utgör mönstringen: receptionen, inskrivningsprovet, sjuksköterskan, de fysiska testerna, psykologen och inskrivningshandläggaren. Går man närmare kan man gå in i varje rum för att se vad som händer just där och vilka tester man förväntas genomföra.

Målet med AR-projektet, där AR står för augmented reality och kan översättas till förstärkt verklighet, är att på ett kul, intressant och innovativt sätt avdramatisera upplevelsen av att mönstra samt förbereda ungdomarna.

13 000 ungdomar mönstrar

Sammanlagt kommer drygt 13 000 ungdomar från hela landet att kallas till mönstringen i den här omgången.

De som väljs ut att genomföra grundutbildning med värnplikt är de som bedöms ha bäst förutsättningar för respektive befattning. Både fysiska förutsättningar och inställning till att göra grundutbildningen påverkar bedömningen. Den första grundutbildningen med värnplikt för gruppen födda 2001 startar under sommaren 2020. Utbildningen är mellan fyra och elva månader lång och genomförs på olika ställen i landet.

Så här ser mönstringen ut sedan den infördes 2017 igen i Gävleborg. Foto: SVT Grafik

VÄRNPLIKTEN I SVERIGE ÖVER 100 ÅR

Värnplikt i Sverige infördes 1901. Under lång tid kallades nästan alla män i vapenför ålder in för att göra militärtjänst och repetionsövningar.  Militärtjänsten var  80-450 dagar beroende på befattning.

1995 blev värnplikten en del av totalförsvarsplikten som omfattade alla svenskar, både män och kvinnor, mellan 16 och 70 år. I plikten ingår värnplikt, civilplikt och allmän tjänsteplikt.

2009 fattades beslut om att låta värnplikten i Sverige vila i fredstid och 2010 röstade riksdagen bort den allmänna värnplikten. Regeringen gavs samtidigt mandat, utan beslut i riksdagen, att aktivera delar av plikttjänstgöringen vid beredskapsskäl.

Att värnplikten blev vilande medförde att man i praktiken avskaffade värnpliktsförsvaret och ersatte detta med ett yrkesförsvar, som byggde på frivillig militär grundtutbildning.

1995/1996 ryckte totalt 36.903 personer in i lumpen. 15 år senare, 2010, hade antalet sjunkit till 1 644.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.