Dags för årets influensavaccinering. Smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo berättar om vilka han tycker ska vaccinera sig. Foto: TT/ Ole Gunnar Ons ien och SVT

”Minskar risken för dödsfall” – dags för årets influensavaccinering

Publicerad

På måndag startar årets influensavaccinationer. Vaccinet är samma som året innan och skyddar mot de vanligaste virustyperna som orsakar influensasjukdom.

Smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo på Region Gävleborg rekommenderar särskilt de personer som riskerar att bli mycket sjuka om de drabbas av influensa att vaccinera sig.

– En 20-åring kan klara det väldigt bra till skillnad mot någon som blivit äldre eller har en sjukdom som gör att hjärta och lungor inte har samma kapacitet.

Vilka är riskerna med att inte vaccinera sig?

– Vi har följt det här i många år i Gävleborg, liksom man gjort i Sverige och även i andra länder, och vi ser att vaccinet trots att det inte är hundraprocentigt skyddar mot de svåraste delarna som innebär att hamna på intensiven. Det minskar också risken för dödsfall, säger Signar Mäkitalo.

Hur gör den som vill vaccinera sig?

– Hälsocentralerna har nu under fyra veckors tid lagt tid och resurser. De har personal som vaccinerar vissa tider och det finns information på nätet hur det går till. De som är 65 år och äldre får också ett brev hemskickat med information, avslutar Signar Mäkitalo.

I klippet berättar smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo mer om vilka han tycker ska vaccinera sig.

Så såg det ut under förra säsongen (2018-2019)

 • Av de 381 personer som insjuknade i förra säsongens influensa var 262 inte vaccinerade. 201 personer som har högre risk att bli allvarligt sjuka insjuknade i influensa och behövde sjukhusvård för detta. Av dessa 201 var 106 inte vaccinerade trots erbjudande om gratis vaccination.

• 15 personer som har högre risk att bli allvarligt sjuka i influensa behövde intensivvård med eller utan respirator, 11 av dessa var inte vaccinerade.

• De 11 personer som avled i nära anslutning till sin influensasjukdom var alla personer som har större risk att bli allvarligt sjuka av influensa, av dem var 7 personer inte vaccinerade.

Källa: Region Gävleborg, smittskydd

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.