Fast jobb för nästan alla ensamkommande i Hudiksvall som tog studenten

Uppdaterad
Publicerad

När gymnasielagen trädde i kraft var det många ensamkommande som tappade hoppet. Om de inte hittade fast arbete inom sex månader efter gymnasieexamen skulle de utvisas till talibanernas Afghanistan. Men i Hudiksvall har det gått över förväntan.

– Det har gått väldigt bra, säger Najib Bege, projektledare på Rädda Barnen i Hudiksvall, som tillsammans med Asylkommittén och Hudiksvalls kommun jobbar med att stötta de ensamkommande.

I Hudiksvall var det 26 ensamkommande som tog studenten i somras och av dessa har hela 23 fått fast anställning. I Gävle tog 30 ensamkommande studenten och av dessa har 25 stycken fått fast anställning.

Svår flykt och sjukhusvård följdes av stress

Habibullah Mirzai är en av de 44 ensamkommande som flydde till Hudiksvall från Afghanistan. Han anlände 2015 och var illa däran efter en lång och strapatsfylld flykt på två månader. Han lades in en månad på sjukhus.

Gymnasielagen var en kalldusch som ökade oron och ångesten. Första steget var att lära sig ett nytt språk och klara av gymnasiets byggprogram på Bromangymnasiet, samtidigt som minnen från Afghanistan och flykten plågade honom.

Sedan kom nästa krav – att hitta en fast anställning inom sex månader efter studentexamen.

Viktigt stöd från Rädda barnen

– Det var jättesvårt, jag sökte flera jobb och fick inte ens svar på mina ansökningar, säger Habibullah Mirzai.

Han höll på att tappa hoppet, men fick stöd och peppning av Najib Bege på Rädda barnen som hjälpte till med hur man skriver CV, ansökningsbrev och förberedde honom för antsällningsintervjuer. Han sökte sex jobb, innan han i oktober till sist fick napp på byggfirman Brinkab AB. 

– Jag är glad, jobbar och försörjer mig själv, säger Habibullah Mirzai idag.

Vad är gymnasielagen?

Lagen trädde i kraft den 1 juli 2018 och innebar att ensamkommande som fått avslag på sin asylansökan får en ny möjlighet till uppehållstillstånd om de inleder studier.

De som får uppehållstillstånd får stanna i Sverige i 13 månader med möjlighet till förlängning om de studerar vidare på gymnasial nivå.

En person som fullföljt sin gymnasieutbildning har sex månader på sig att hitta ett jobb. Om personen gör det går det att ansöka om permanent uppehållstillstånd.

För att få permanent uppehållstillstånd ställs en rad krav. Anställningen ska vara varaktig och möjliggöra försörjning under en längre tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.