Foto: Marie Hägg/SVT

De kör fem sporter på ett år

Uppdaterad
Publicerad

Fotboll, innebandy, basket, volleyboll och handboll – så många idrotter sysslar IK Sätra Bollsport med under ett och samma år.

På tisdagskvällen besökte SVT Gävleborg IK Sätra Bollsports träning i Bomhus där 25 tjejer i tio-årsåldern tränade volleyboll. Sen sex år tillbaka har de här tjejerna sysslat med fem olika sporter: innebandy, basket, fotboll, volleyboll och handboll under ett och samma år.

Varför fem olika sporter under ett år?

#ETTSVERIGE – UNGDOMSIDROTT

– Jag tycker det är tidigt att specialisera sig på en sport när de är så här pass små, säger tränaren Sofi Jonsevall.

Enligt statistik som SVT har tagit fram så visar det sig att allt färre tjejer idrottar organiserat. Hur ska man göra för att få fler tjejer att börja idrotta?

– Jag tror att det blir allvar för tidigt för många. Många tycker det är roligt att vinna och vill satsa på sina sporter, det är ju jättebra. Men jag tror också att de måste finnas alternativ så man kan leka och ha roligt och träffa kompisar längre upp i åldrarna.

Kommer ihåg alla regler

En av spelarna i det unika laget är tioåriga Ella Tankred och hennes favoritsport är fotboll. Men trots det så har hon valt att inte specialisera sig på en sport.

Hur är det att hålla på med fem olika sporter?

– Det är roligt, man får röra på sig och man träffar nya kompisar.

Hur håller man ordning på alla regler?

– Vi har hållit på väldigt länge och då tar man in alla regler som är och då förstår man och då kommer man ihåg om man repeterar dem mycket.

”Få har slutat”

Det blir minst sagt mycket sport för de här tjejerna och frågan är om det inte finns en risk med att fler då slutar att idrotta?

– Några få har slutat och börjat specialträna den sport som de tycker har varit roligast och det är helt okej och bra för då har de fått ett smörgåsbord först och kan välja. Men vi kör så här så länge det funkar, säger tränaren Sofi Jonsevall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#ETTSVERIGE – UNGDOMSIDROTT

Mer i ämnet