Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elin Bengtsson Denaj, Bergita Fejzulovic och Anabella Katic vill öppna dörrarna till den romska kulturen. Foto: SVT

De vill öppna dörrarna till den romska kulturen

Publicerad

Elin Bengtsson Denaj, Bergita Fejzulovic och Anabella Katic är tre romska tjejer från Gävle. Under lördagen deltar de i en direktsänd specialsatsning på SVT Play där de hoppas kunna dela med sig av sitt språk och kultur. Och det får förstås gärna vara lite lattjo också.

Den 8 april är det dags för det som brukar räknas som romernas nationaldag. Men redan nu finns det möjlighet att lära sig mer om hur det är att vara rom i Gävleborg.

På lördagen öppnar utställningen ”Bortom stereotyperna” på Sveriges Fängelsemuseum i Gävle. I utställningen, som anordnas av Gävleborgs romska internationella förening och Diskrimineringsbyrån, får besökaren bland annat lära känna några romer från länet.

– Jag är absolut stolt över att jag är rom, berättar Elin Bengtsson Denaj.

Direktsändning på SVT Play

16.00 på lördagseftermiddagen kommer dessutom Elin, Bergita och Anabella att bjuda in komikern Charlotta Björck och idoldeltagaren Ida Hallquist i en interaktiv direktsändning på SVT Play.

– Jag är förstås nervös, men det ska bli jätteroligt, säger Elin Bengtsson Denaj.

I klippet träffar vi Elin, Bergita och Anabella inför utställningen och sändningen på SVT Play. Och så får du lära dig några ord som svenskan har lånat från romani.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lör 1 apr 16:00

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.