Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Det är här vid Gruvberget som Svenska Vanadin AB vill starta brytning av vanadinhaltig järnmalm. Foto: Barbro Sellin SVT

Dellbo: ”Att starta en gruva är en katastrof för bygden”

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Vanadin AB gör nu ett nytt försök att få öppna en gruva i Bricka nära Bjuråker. Det här upprör boende på orten. I dag måndag inleds en veckas förhandlingar av Mark- och miljödomstolen i Hudiksvall.

Miljöjuristen Gunilla Högberg Björck kommer att representera runt 14 föreningar och 125 privatpersoner som är emot vanadinbrytning i Bricka.

– Vattnet kommer inte att bli drickbart. Sedan kommer det att påverka naturmiljön och djurlivet också, menar Mats Svensson, ordförande i Dellenbygdens Framtid.

Kommer den eventuella gruvan att ge några arbetstillfällen för ortsbefolkningen?

– En del tror att det blir arbetstillfällen. Men det blir det givetvis inte. Möjligen att vi får vara med efteråt och sanera alla miljöproblem som blivit, menar Sture Fredin, markägare.

Dåligt underlag

2015 ansökte Svenska Vanadin om att få starta en gruvverksamhet. Då avvisade Mark- och miljödomstolen deras ansökan eftersom de ansåg att underlaget var för dåligt.

– Vi hoppas att även den här gången att det kommer det att bli avslag eller avvisning för det är lika dåligt underlag fortfarande. De har inte kunnat förbättra det. Vi kommer aldrig att ge oss. Vi har hållit på i 10 år och vi håller på så länge som det behövs, säger Mats Svensson.

– Jag förstår deras oro, men jag tror att det bygger på felaktig information. Vi har gjort omfattande tester och vi vet precis vad berget innehåller. Vi har också gjort tester på det som sedan blir avrinnings sanden och de innehåller inga höga halter av metaller, säger Christer Holmgren som är styrelseledamot i Svenska Vanadin AB.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer