Tuva Härdelin (till höger) är projektledare för Delsbostämman. Foto: Mikael Johansson/SVT

Delsbostämman lyckas där popen misslyckas

Uppdaterad
Publicerad

Spelmansstämman i Delsbo har funnits i 65 år. Stämman håller på att lyckas med det som rock- och popfestivaler misslyckats med – en i det närmaste helt jämställd artistbokning.

– Vi har hållit på med det arbetet i tre år nu och vi är nästan där, säger Tuva Härdelin, nybliven projektledare för Delsbostämman.

– Exakt hur nära vi är vet vi när vi har gjort sammanställningen i höst över de professionella medverkande och de som deltagit på spellistor för att spela från scenerna.

Stämman har också fått bidrag från statliga Musikverket för att jobba med jämställdhet på scenen. Det här stödet har fått kritik speciellt när det gäller stöd till pop- och rockfestivaler.

Ser gärna en större publik

Förra året var det sju tusen personer som besökte stämman under de två dagarna. Det är långt från glansdagarna när det var mellan 20 000 och 30 000 under en dag.

– Jag vet inte om vi vill komma dit igen. Det blir helt enkelt för mycket folk och jag tror inte organisationen skulle klara det. Men 15 000 tror jag skulle fungera, säger Tuva Härdelin.

Man jobbar också hårt med integration på stämman.

– Det tycker jag är självklart och hör till allmän hyfs att bjuda in nya människor som kommer till ens hembygd. Vi vill visa våra traditioner, men också lyssna på den musik och de traditioner som kommer med de nya människorna, säger Tuva Härdelin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.