Det är hundra år sedan Sverige blev en demokrati med allmän och lika rösträtt. EU-ministern, Hans Dahlgren (S) och Emma Frans invigde demokratistugan på Stortorget i Gävle. Foto: SVT

100 år av svensk demokrati firades på Stortorget i Gävle

Publicerad

Under fem dagar ska den 100-åriga demokratin firas med olika evenemang för att öka kunskapen kring demokratifrågor. Länsstyrelsen i Gävleborg samordnar demokratidagarna som invigdes i samband med att den turnerande demokratistugan landade på Stortorget i Gävle på onsdagen.

Det är hundra år sedan Sverige blev en demokrati med allmän och lika rösträtt. EU-minister Hans Dahlgren (S) och demokratiambassadören Emma Frans invigde både demokratistugan och demokratidagarna.

– Vi kan skatta oss lyckliga som lever just nu när vi har demokrati. Det är bara 100 år sedan den infördes, säger Hans Dahlgren (S), EU- minister.

Enligt Emma Frans är demokratin på tillbakagång internationellt.

– I Sverige kan man se att den står sig stark, säger hon.

Se i videon hur demokratin uppmärksammas på Stortorget i Gävle.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.