Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter 60 år på Läkerol: ”Tråkigt när man ser att en fungerande fabrik bara kan rivas ner” Foto: TT/SVT

Här jämnas den klassiska godisfabriken med marken

Uppdaterad
Publicerad

Stora delar av den gamla Läkerolfabriken i Gävle är i full färd att rivas för att ge plats för nya bostäder. SVT Gävleborg besökte rivningen med två som tillsammans jobbat nästan 60 år på den tidigare godisfabriken.

Klockorna på fabriken har stannat på tio minuter i två och det har hunnit gå fyra år sedan det tillverkades godis i lokalerna på Brynäs. Nu pågår rivningsarbetet för fullt för att ge plats för 750 lägenheter.

Fyra av byggnaderna, däribland den klassiska fasaden vänd mot Gavleån, ska bevaras. Men det är speciella känslor för två tidigare medarbetare som ser på när maskinerna bit för bit river ner det som under lång tid var deras arbetsplats.

Tidigare anställda reagerar

– Det är ju tråkigt när man ser att en fungerande fabrik bara kan rivas ner. Det är otroligt, säger Leif Helling som arbetat 14 år på fabriken och skakar på huvudet.

– Det känns inget vidare, man har ju varit uppfödd här nästan, säger Urban Sundberg som arbetat på det som nu är en rivningsplats i hela 44 år.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.