Tord Fredriksen ger Jonas Sjöstedt sitt stöd när det kommer till att avvisa överenskommelsen mellan S, MP, C och L. Foto: TT Nyhetsbyrån/SVT

”Det är otroligt nonchalant”

Uppdaterad
Publicerad

Enigheten att inte utan vidare släppa fram Stefan Löfven verkar vara stor inom Vänsterpartiet.

– Nyval är ett alternativ. Men ett alternativ är också att man pratar med dem man förväntar sig stöd av, säger till exempel Tord Fredriksen, V-ordförande i Gävle.

Det är en irriterad ordförande för Vänsterpartiet i Gävle som kort efter Jonas Sjöstedts besked i riksdagshuset om att inte i nuläget släppa fram Stefan Löfven i en statsminister-omröstning ger sin syn på uppgörelsen mellan S, MP, C och L.

– Vi kan inte stödja den högerpolitik som överenskommelsen innebär. Eller gå med på att bli placerade på läktaren under fyra år, samtidigt som de vill ha vårt stöd, säger Tord Fredriksen.

Regeringsbildningen

”Nyval ett alternativ”

Men flera politiska bedömare väntade sig att ni skulle säga ja i brist på alternativ?

– Nyval är ett alternativ. Men ett alternativ är också att man i förväg pratar med dem man förväntar sig stöd av. Det här är otroligt nonchalant, säger Tord Fredriksen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet