Chefen på Länsmuseet: ”Svårt att leva upp till kraven med de pengar vi har”

Uppdaterad
Publicerad

Länsmuseet Gävleborg och Hälsinglands museum har svårt att få pengarna att räcka till. För Länsmuseet innebär det att en pedagogtjänst dras in till sommaren – vilket i sin tur påverkar aktiviteterna för barn och unga.

En rapport från riksorganisationen Sveriges museer visar att landets museer har det tufft ekonomiskt. Det gäller även i Gävleborg.

Länsmuseet Gävleborg får en utökad budget med en procent per år från Region Gävleborg – men enligt Hans Öjmyr som är chef på museet ökar kostnaderna mer än så. Vilket i praktiken betyder att museet får mindre pengar varje år.

– Det är svårt att leva upp till alla krav med de pengar vi har och blir det mindre måste vi fundera på hur vi kan prioritera ännu hårdare, säger han.

Den tajta ekonomin riskerar nu att gå ut över verksamheten, det kan handla om färre utställningar och mindre aktiviteter för barn, enligt Hans Öjmyr.

Tjänst försvinner

En konkret konsekvens är att Länsmuseet kommer att dra in en pedagogtjänst till sommaren, genom att inte ersätta den när personen som har den nu går i pension.

Det gör de för att spara pengar – en åtgärd som kommer att påverka barn- och ungdomsverksamheten.

Nu gör Länsmuseet Gävleborg och Hälsinglands museum gemensak sak kring behovet av utökade medel. De kommer helt enkelt att önska mer pengar från Region Gävleborg.

– Vi tillsammans med Hälsinglands museum kommer att uppvakta Region Gävleborg för att försöka få mer pengar till barn- och ungdomsverksamheten, säger Hans Öjmyr.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.