Det här gäller när du handlar på loppis

Uppdaterad
Publicerad

Att handla på loppis är ett populärt nöje för många. Men som konsument saknar du i många fall helt rättigheter, om du inte gör på rätt sätt.

– Handlar man loppisfynd av en privatperson så finns det inget som helst konsumentskydd, säger Johanna Pettersson, konsumentvägledare i Söderhamn.

Handlar du hos en loppis som drivs som ett företag är det inte något större problem, då gäller samma regler som i vilken affär som helst. Det samma gäller för föreningar som ordnar loppis. Konsumentköplagen gäller – med bland annat reklamationsrätt.

Privatköp

– Det första man ska göra om man tänker handla är att ta reda på om man handlar av ett företag eller en privatperson. För handlar man av ett företag då har man ibland ångerrätt och alltid reklamationsrätt, säger Johanna Pettersson.

Här kan du se ett längre reportage om regler när man handlar på loppis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.