Din gitarr – kan innehålla olagligt träslag

Publicerad

Just nu pågår en illegal handel med hotade djur och växter i Sverige och i hela världen. Länsstyrelsen uppmanar människor att avstå från att köpa varor som man är osäker på var de kommer ifrån.

Länsstyrelsen har en pågående kampanj där de vill uppmärksamma arbetet kring artskydd, där handeln med hotade djur är en del av det arbetet. Den illegala handeln som omsätter miljardbelopp har länge varit ett hot mot vissa djur- och växtarters överlevnad. De vanligaste varorna är uppstoppade djur, naturmediciner, ädla träslag, smycken och souvenirer.

Du kanske inte har tänkt på att din gitarr kan ha delar i rosewood, vilket är ett samlingsnamn för flera olika hotade arter av mörka träslag. Fågelbon i Sverige plundras på ägg, som sedan säljs vidare till samlare runtom i världen och det innebär att dessa arter får sämre chans att överleva.

Brottsligt att handla dessa varor

Souveniren gjord av elfenben som du har hemma, kan ha kommit från en noshörning som dödats av tjuvjägare. Därför är det viktigt att tänka på vad man köper utomlands då det även kan existera sjöhästar i naturläkemedel till exempel. Och oavsett om du köpt varan utomlands eller inte, så är det ett brott att ta med sig hem en vara som ursprungligen kommer från en hotad djur- eller växtart.  

Vad innebär det här för framtiden, kommer vissa växter och djur att dö ut?

– Risken att det sker är stor när man handlar, om man köper gamla äggsamlingar, fjärilar i tavlor och saker som innehållet arter som är hotade, säger Sara Waern som är handläggare på natur- och viltenheten i Gävleborg.

Måste ha intyg

För att lagligt få köpa och sälja utrotningshotade varor måste man ha ett så kallat CITES-intyg. Annars så ska det finnas ett intyg som visar på att varan är bearbetad innan den tredje mars 1947, att till exempel en utrotningshotad fågel blivit uppstoppad innan det datumet.

Tror du att den illegala handeln kommer att stoppas?

Det är väldigt svårt och säga, men som det ser ut nu så finns det en marknad för varorna och folk som tjänar pengar på det kommer att fortsätta driva handeln. Man måste upplysa människor att inte köpa de här varorna och informera om vilka konsekvenser det leder till, alltså att mängder av de här arterna sakta men säkert försvinner från oss, säger Sara Waern.

Länsstyrelsen uppmanar konsumenter som köper husdjur att be om att få se intyg om var sköldpaddan man vill köpa till exempel kommer ifrån.

– Det är ett sätt att själv visa som konsument att det är viktiga frågor och att man bryr sig om var djuren kommer ifrån och hur handeln sker.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer