Foto: TT

Många har tyckt till om ”delad skatt”

Uppdaterad
Publicerad

Betala skatt, inte bara i din hemkommun – utan även där du har ditt fritidshus. Förslaget om en valfri ”delad skatt” kommer från flera riksdagsledamöter. Många har diskuterat frågan – se vad folk har skrivit.

Vad tycker du om förslaget om ”delad skatt”?

Tack till alla er som tyckt till om förslaget "delad skatt". Vi stänger nu denna chatt.

Peter • Förstår tanken. Men när privatpersonen inser att det innebär att man i sin hemkommun tappar skatteintäkter som minskar möjligheten till bra skola, vård och omsorg kanske man tappar intresset för att flytta pengar. Sååå fint är det inte där 😬
Dessutom fel i sak att turist/säsongsboende inte bidrar till skatteintäkter. Det gör man, men på ett annat sätt. Många mindre samhällen kan hålla öppet året om med handel & service osv tack vare säsongsturisten. En förutsättning för att kunna bo i kommunen. Det skapar skatteintäkter och skapar förutsättningar för att BO, LEVA och VERKA.

Berra Starkman • Skall vi ha en levande landsbygd måste vi göra det attraktivt att bo och jobba där. Sänk skatten för dom som bor där. Ge skattelättnader till arbetsgivare som vill etablera sig på landsbygden.

Hans Westelius • Skulle införts för 50 år sedan.

God morgon! Vi fortsätter chatten idag. Välkommen med ditt inlägg!

Karin • Låter kanske bra först, men vid närmare eftertanke så tror jag att det blir ett väldigt tungrott och komplicerat system. Hur ska man mäta / kontrollera när man är i fritidshuset? Ska man betala skatt per dygn/vecka/ månad? Hur ska röstningen i kommunalvalet gå till? Som det är idag så debiteras hemkommunen kostnaden om man behöver sjukvård i en annan region. Vid delad kommunalskatt , vilken kommun ska då betala sjukvården? Som deltidsboende fritidshusägare i annan kommun betalar man för sophämtning och VA- avgifter , men nyttjar inte mycket av den övriga kommunala servicen. Jag använder varken skola, barnomsorg, hemtjänst eller äldreomsorg och det finns inget badhus, bibliotek eller idrottsplats mm. där mitt fritidshus ligger. Något som många inte tänker på är att turister och fritidsboende bidrar till att de bofasta i kommunen får arbetstillfällen genom att handla i de lokala affärerna, äta på restaurangerna, nyttja lokala hantverkare osv. och dessutom bidrar detta till ett större underlag så att affärer mm kan hålla öppet året runt.

Jenny • Förslaget hörde jag första gången på ett seminarium på en landsbygdsriksdag för ca 8 år sedan, där en ny karta skissade på hur befolkningstätheten skulle se ut om man var skriven till hälften i sin fritidsbostad/secondhome- där många idag tillbringar långt mer än några semesterveckor per år. Jag tycker det är ett mycket bra förslag!! Hur ska glesbygskommuner med stor besöksnäring ha en chans att räcka till med sjukvård, vägar och annan service annars? många här åberopar utjämningssystemet, men i det går faktiskt en stor del av pengen till t.ex Malmös ytterområden inte till fjällkommuner! Ingen menar att det ska bli dubbel skatt , bara omfördelad!

Ingrid • Helt självklart har man råd att bygga dyra fritidshus i annan kommun bör man även skatta där och hjälpa till när det måste byggas tex nytt VA och reningsverk för att klara alla fritidsboende

Brattström Ing-Mari. • Den fastighetsavgift jag betalar på mitt fritidshus omfördelas indirekt till kommunen där fritidshuset är beläget? Via kommunbidrag?om inte kunde det vara en ide!

Monica Widell • Bra idé’ . Utveckla de ekonomiska konsekvenserna det blir för skattebetalaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dagens glesbygd i Gävleborgs och Jämtlands län

Mer i ämnet