Äldre man häktad för mord på sin fru. Foto: SVT

Äldre man i Gävle dödade sin fru – bedöms som psykiskt sjuk

Uppdaterad
Publicerad

Det var strax före jul som polis kallades till en lägenhet i centrala Gävle sedan en granne till den nu dömde mannen larmat. Detta efter att den äldre mannen, som är i 80-årsåldern, kallat på hjälp i trapphuset.

Polisen hittade då en allvarligt skadad kvinna, mannen fru, som senare avled på sjukhus. Mannen greps, häktades och befanns skyldig till att ha dödat henne.

Vid rättegången sa mannen att han drabbats av svartsjuka och att det var anledning till att han slog sin fru.

Rättspsykiatrisk undersökning

Tingsrätten bestämde att han skulle genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning innan straff fastställdes och enligt den lider mannen av en allvarlig psykisk störning. Han gjorde det också när han begick mordet.

Hög återfallsrisk

I undersökningsprotokollet framgår det att det att risken för återfall i brottslighet är hög med hänvisning till mannens psykiska tillstånd. Han lider också av en långt gången demenssjukdom och är i behov av psykiatrisk vård.

På fredag fortsätter rättegången för att slutligt bestämma straffet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.