Vittnen och åtalade i rättegången mot Fikru Maru Foto: Privat.

Dom mot Fikru Maru väntas idag

Uppdaterad
Publicerad

Den svenske läkaren Fikru Maru står åtalad för terroristbrott i Etiopien. Under måndagsförmiddagen väntas dom i fallet.

– Jag har inte fått några indikationer på hur den domen kommer att se ut, säger Hans Bagner, Fikru Marus svenska advokat, till SVT Nyheter Gävleborg.

– Vi har varit i den här situationen många gånger; i väntan på beslut, eller dom. Ingen gång hittills har det gått Fikru Marus väg. Så vi får helt enkelt vänta och se, säger Hans Bagner.

Fikru Maru

Oroligt i landet

Hans Bagner menar också att det politiska läget i Etiopien, med nyligen förlängt undantagstillstånd i landet, som bland annat dn.se rapporterat om, gör det omöjligt att förutsäga hur domstolen kommer att besluta.

Bedömare har också under hela processen mot Fikru Maru ansett att det funnits politiska motiv bakom de anklagelser som riktats mot den svenske läkaren.

Emy Maru är dotter till Fikru Maru. Hon är på plats i den Etiopiska huvudstaden inför den väntade domen.

Vad har du för förhoppningar?

– Frigivning såklart! Men jag vet bättre efter fem år. Vad som helst kan hända. Klimatet i Etiopien är annorlunda efter sista tidens händelser, jag hade hoppats på att UD som värnar om demokrati, tagit tillfället i akt och stått upp för pappa.

– Men de har varit knäpptysta. Det är amerikanarna och tyskarna som hörs mest, och de har inte ens något konsulärt fall.

Fängslad sedan 2013

Hudiksvallsläkaren Fikru Maru har varit fängslad sedan maj 2013. Inledningsvis anklagades han för mutbrott. Anklagelser som han i efterhand blivit friad ifrån.

Nu är han under åtal för delaktighet i ett fängelseupplopp, där ett 20-tal personer omkom. Ett åtal som enligt de etiopiska myndigheterna faller under landets terroristlagstiftning. Anklagelser som Fikru Maru helt nekar till.

Kan resa till Sverige på onsdag

Om det blir en friande dom för Fikru Maru, så kommer han omedelbart att förflyttas från fängelset där han nu befinner sig, till en migrationsanstalt, i väntan på att de Etiopiska myndigheterna gör klart nödvändiga handlingar för frigivning.

Fikru Maru kommer då också att fotograferas av den svenska ambassaden för ett nytt, svenskt, pass eftersom hans gamla pass har löpt ut. Förhoppningen är då, vid friande dom, att Fikru Maru ska kunna resa till Sverige på onsdagen.

Domen väntas komma vid tiotiden på måndagsförmiddagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fikru Maru

Mer i ämnet