High Court Addis Abeba och Fikru Maru Foto: SVT/Arkiv

Ingen dom mot Fikru Maru

Uppdaterad
Publicerad

Den sista dagen innan den Etiopska domstolen stänger för sommarledighet skulle domstolen i Addis Abeba idag meddela dom mot den svenske läkaren Fikru Maru. Men domstolen gav istället beskedet att Firu Maru nu måste presentera nya bevis för sin oskuld.

Fikru Maru har nu förts tillbalka till fängelset i Addis Abeba.

SVT:s utsände på plats, frilansjournalisten Kumerra Gemechu säger till SVT Nyheter Gävleborg att Fikru Marus anhöriga på plats är förkrossade av dagens besked då man till slut vågat hoppas på en annan utgång av den här rättsprocessen.

I över tre år har Fikru Maru suttit fängslad i Etiopien. Han greps 2013 anklagad för att ha försökt muta sig fri från en påstådd smuggling av sjukvårdsmaterial 2010.

Fikru Maru har hela tiden hävdat att han är oskyldig. Både till att ha försökt smuggla och till anklagelsen om mutbrott.

Det tog hela två år innan det ens blev rättegång, och nu har väntan på dom varat i över ett år.

– En skenprocess med politiska förtecken säger Fikru Marus svenske advokat Hans Bagner.

– Fikru Maru har blivit en bricka i ett politiskt spel där man framförallt inriktat sig på att misskreditera en vice tullminster, i den Etiopiska administrationen, säger Hans Bagner.

LÄS MER: Tuff väntan i ovisshet för Fikru Marus anhöriga

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Fikru Maru

Mer i ämnet