Lennart Näslund är inte fientligt inställd till varg trots att hans tamdjur har attackerats. Foto: Arvid Jansson/SVT

Drabbade bonden i Tönsen: ”Klart att vargen ska få finnas också”

Uppdaterad
Publicerad

SVT Gävleborg har tidigare berättat om oroliga tamdjursägare i vargtäta byn Tönsen i Hälsingland. Lennart Näslund i Tönsen fick i höstas flera får ihjälbitna av varg. Trots det tycker han att rovdjurshållningen i området sköts bra.

Lennart Näslund är lantbrukare i byn Tönsen söder om Kilafors. Vargnärvaron har ökat dramatiskt i stora delar av länet, vilket inte minst har märkts av i Tönsen med flera närliggande revir. I höstas fann Lennart samtliga sina får dödade av varg.

– Jag var dit en gång om dagen och då såg jag att de låg där, säger Lennart Näslund.

Vargarna i Tönsen

Inte negativ trots allt

Trots att Lennarts tamdjur har attackerats av varg, är han inte fientligt inställd till varg.

– Det är klart att det är tråkigt att ta reda på döda får men jag anser att vargen också ska få finnas också, säger Lennart Näslund.

Lennart Näslund är, utöver lantbrukare, även ledamot i teknik- och fritidsnämnden för socialdemokraterna i Bollnäs kommun.

Är din hållning till varg ett sätt att bedriva rovdjurspolitik?

– Nej, det här är helt frikopplat från det. Jag har aldrig varit politiskt engagerad i vargfrågan, säger Lennart Näslund.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargarna i Tönsen

Mer i ämnet