Foto: Anders Sundin/SVT

Dramatisk minskning av cancerpatienter oroar

Uppdaterad
Publicerad

Just nu är det 50 procent färre cancerpatienter som sökt vård på Gävle sjukhus jämför med samma period förra året. Det här oroar kirurgen och överläkaren Torbjörn Sakari.

– Det har blivit en kraftig nedgång i antalet patienter vi får in hit till Gävle sjukhus efter att pandemin började för ett par månader sedan, säger Torbjörn Sakari. Det är nästan mer än en femtio procent färre patienter än normalt den här tiden, och det gör oss bekymrade.

Det för mig sig att personer sitter hemma med sin cancersjukdomar som de faktiskt kan få hjälp för.

Coronaviruset i Gävleborg

– Vi vet att en del patienter är rädda för att bli smittade av corona på sjukhuset och en del vill inte vara till besvär och tror inte att vi har tid med dem, säger Torbjörn Sakari.

Men det har ni....

– Vi har gott om resurser till så pass akuta och allvarliga tillstånd.

Om patienter inte söker vård i tid och går för länge kan ingreppen blir mer komplicerade både för läkare och patienter samt att fall som går att bota istället blir obotliga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet