Hudiksvalls kommunhus. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Efter budgetmisslyckande – drastisk omorganisering i Hudiksvalls kommun

Uppdaterad
Publicerad

Social- och omsorgsnämnden i Hudiksvalls kommun har länge haft problem med stora budgetunderskott. Kommunen beskriver läget som allvarligt och inför nu drastiska åtgärder för att vända utvecklingen.

Kommunstyrelsen i Hudiksvalls kommun beslutade i dag, tisdag, enhälligt att flytta social- och omsorgsförvaltningen till kommunledningsförvaltningen i ett försök att vända den negativa utvecklingen.

– Det är en allvarlig situation för kommunens ekonomi och om inget skulle göras skulle underskottet kunna bli mellan 80 och 100 miljoner i år. Hela förvaltningen tas nu över av kommunstyrelsen, men nämnden fortsätter att fatta beslut, säger Mikael Löthstam (S), kommunstyrelsens ordförande i Hudiksvall.

Har du varit med om något likande tidigare?

– Under mina år som politiker i Hudiksvall har jag inte tidigare av den här anledningen varit med om att flytta en förvaltning till kommunstyrelsen, säger Mikael Löthstam (S).

Flytten ska i första hand gälla fram till sista februari 2022 och under tiden kommer kommundirektör Bengt Friberg gå in som tillfällig förvaltningschef.

– Det kommer att krävas en mobilisering av kompetens inom bland annat ekonomi, HR och kvalitetsfrågor och vi kommer att behöva ta in extern hjälp. Det här är ett sätt att kunna använda våra samlade resurser för att få tillräcklig kraft i arbetet, säger kommundirektör Bengt Friberg i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.