Foto: SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Edsbyns nya jättemålning växer fram

Uppdaterad
Publicerad

Graffitikonstnären ”Yash” fick i uppdrag att utsmycka den gamla skolan i Edsbyn. Och nu håller ett konstverk i jätteformat på att växa fram.

När Södra skolan i Edsbyn skulle renoveras valde kommunen att tillämpa den så kallade enprocentsregeln.  Huset skulle få en konstnärlig utsmyckning motsvarande en procent av den totala renoveringskostnaden och det blev en graffitikonstnär som fick uppdraget att måla en av husgavlarna.

– Temat har varit att ta hand om varandra, inte döma någon utan behandla andra som man själv vill bli behandlad. Jag tycker att det är upp till var och en att skaffa sig en personlig tanke om vad det är man ser, säger konstnären Linus ”Yash” Lundin.

Under en vecka håller ”Yash” från  Stockholm på med sitt verk. Skolan hade mer eller mindre förfallit, men har nu totalrenoverats. För 130 000 kronor har kommunen fått något nytt och annorlunda som alla kan se.

– Vi fastnade för bilden och motivet. Vi tyckte om hans motivering att man ska vara snälla med varandra och värna om människor, djur och natur. Han har ett eget konstnärligt uttryck som är väldigt typiskt Linus, säger kulturchefen Carina Isaksson.

Se när Linus ”Yash” Lundins målning växer fram med hjälp av sprayburkar och hör honom berätta om svårigheterna med att måla en mural, alltså en målning i jätteformat i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer