Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jörgen Edsvik försvarar hanteringen av ”En bra start”. Han hävdar att alla är nöjda med samarbetet med Brynäs, något som enligt uppgifter till SVT är en sanning med modifikation. Foto: BILDBYRÅNVisa alla (2)
Visa alla (2)

Uppgifter till SVT: ”En bra start”-pengarna har inte redovisats för kommunstyrelsen – på flera år

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022Valkompass

Enligt Jörgen Edsvik (S) är politikerna i Gävle nöjda med redovisningen av ”En bra start”.  Han hävdar dessutom att Brynäs redovisar hur projektets pengar använts i styrgruppen för projektet. Två påståenden som SVT granskat och som inte stämmer.

– Jag har väckt kritiska frågor, säger Moderaternas gruppledare Margareta Larsson. 

Jörgen Edsvik sitter i kommunstyrelsen för Socialdemokraterna och är även ordförande i det sociala hållbarhetsutskottet. Trots bristen på ekonomisk redovisning känner han sig trygg med att pengarna går dit de ska.

– Vi är inte intresserade av om 50 000 har gått till ”Barnkonventionens dag” eller 100 000 till ”Kompissnack”. Vi är intresserade av vilken effekt det blir av de pengar vi för in. Sedan säkerställer vi att inga pengar går till elitverksamheten i Brynäs för det är vi inte intresserade av att stötta.

Hur vet ni att det är så?

– För att vi får en samlad redovisning av vad ”En bra start” kostar.

Men inte av vad varje del i projektet kostar?

– Nej, men varje del är inte så jätteintressant. ”En bra start” är en egen verksamhetsgren inom Brynäs, med en egen verksamhetsledare och egna anställda, som vi stöttar. Sedan ska avtalet omförhandlas 2023 och då får vi se. I dag står kommunstyrelsen bakom det här.

Den samlade redovisningen har i alla fall inte vi lyckats ta del av.

– Nej, men vi får ju se det på våra styrgruppsmöten. Och kommunstyrelsen har fått flera redovisningar och man har inte haft några synpunkter på dem.

Inte sett någon ekonomisk redovisning

När SVT frågar kommunstyrelsens ledamöter framkommer en annan version. Ledamöter från Vänsterpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna svarade. Ingen av dessa hade sett någon ekonomisk redovisning av ”En bra starts” verksamhet och vissa är även kritiska till samarbetet. En av dem är Margareta Larsson, Moderaternas gruppledare.

– Jag har väckt kritiska frågor och flera med mig på vägen, men ingenting har förändrats, säger hon.

SVT har också varit i kontakt med två av de tre bolag som är huvudpartners inom ”En bra start” och frågat om de har sett någon exakt ekonomisk redovisning. Båda svarade att de inte har gjort det, men att de trots det var nöjda med samarbetet.

Resultaten det viktiga– går inte att mäta enligt forskare

En forskare som SVT har intervjuat menar dock att metoderna som används vid idrottsföreningars så kallade CSR-projekt, som En bra start kan beskrivas som, sällan är baserade på forskning och går inte att bedöma om de faktiskt fungerar eller inte.

Jag tänker på de här resultaten och effekterna du nämner. Vad består de i?

– Det handlar om hur många barn som deltar i olika ”Playdays” och hur många ”Kompissnack” man har haft, till exempel. Det är ganska många barn som möts den vägen, säger Jörgen Edsvik.

Det där är projektbeskrivningen. Men vad kan man mäta för resultat?

– Allt förebyggande socialt arbete har den problematiken. Även socialtjänstens familjestödjande verksamhet, fältassistenter eller fritidsgårdar. Att mäta den exakta effekten är väldigt svårt och tar väldigt lång tid. Vi tittar på hur många barn och unga man möter och träffar ibland barn som får ge sin bild. Så länge det är bra, så flyter den här verksamheten på.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

De dolda idrottsmiljonerna

Mer i ämnet