Naturligt vattendrag återställs – efter 100 år

Uppdaterad
Publicerad

I drygt 100 år har ett vattenkraftverk hindrat fisk från att passera in och ut i Nianån söder om Hudiksvall. Nu har kommunen beviljats ett bidrag på 3 miljoner kronor för att riva hindren och återställa det tidigare vattendraget.

Den nio mil långa Nianån börjar i Nianfors, där flödet regleras, och mynnar ut i havet i Njutånger, söder om Hudiksvall. Alldeles innan utmynningen finns sedan 1909 en damm och en tunnel som leder allt vatten genom ett mindre kraftverk vilket gör det omöjligt för fisk och andra vattenlevande varelser att passera upp- eller nedströms Nianån. Även det reglerade flödet misstänks medföra negativa konsekvenser.

Hudiksvalls kommun har länge velat återställa den gamla, naturliga vattenföringen, som går bredvid kraftverket för att gynna livet i ån och nu har Havs och vattenmyndigheten beviljat tre miljoner kronor i bidrag för att riva själva dammen och tunneln.

– Fisken kommer att gynnas av att de kommer upp till sina tidigare lek- och uppväxtområden. Bottenfauna och den biologiska mångfalden kommer att gynnas av att vi får ett naturligare förhållande i ån, säger Johan Andreasson, fiskevårdssamordnare på Hudiksvalls kommun.

”En unik chans”

Ett av skälen till att Havs- och vattenmyndigheten beviljade bidraget är att en mer öppen Nianån kan ha effekt på hela Östersjön

– Vi fastnade för att det här är ett värdefullt vattendrag, det har bara ett större vandringshinder och det är en unik chans att kunna öppna ett vattendrag helt och hållet för vandrande organismer, säger Erik Törnblom, utredare på Havs- och vattenmyndigheten.

– Det finns ett antal arter i Östersjön som har problem med sin reproduktion, bland annt sik och havsöring. Det har antagligen med möjligheten att vandra upp i vattendrag att göra, för sannolikt är det lämpligare reproduktionslokaler för till exempel sik, men även gädda och aborre, uppe i vattendraget än i havet när de behöver leka, säger Törnblom.

Naturvårdsverket står för halva kostnaden

Vattenkraftverket ägs av Mittkraft AB men de har skrivit på ett avtal med Hudiksvalls kommun som får köpa anläggningen för åtta miljoner kronor. Naturvårdsverket kommer att stå för halva den kostnaden mot att kommunen gör området till ett naturreservat. Också Sportfiskarna bidrar med 250 000 kronor. Själva kraftverksbyggnaden i tegel kommer att bevaras.

Kommunen hoppas kunna påbörja rivning och återställning till hösten, men först måste mark- och miljödomstolen godkänna förändringen. I projektet ingår också att Karlstad universitet och Statens lantbruks universitet får studera och följa upp hur återställandet av Nianån påverkar naturen.

– Kraftstationen har funnits i drygt 100 år så det är ju anpassat till det tillståndet men i och med att det finns öring, sik, flodnejonöga på den korta sträcka som fortfarande är öppen så har vi något att utgå ifrån, säger Johan Andreasson.

– Det kommer att bli en snabb effekt i nedre delen av vattendraget men att det sprider sig högre upp kommer att ta sin tid eftersom man är beroende av fiskarnas generation och liknande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.