Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör 11-årige Edvin från Runemo berätta hur han återställer ekosystem och har fått elbolaget att släppa på vatten. Foto: Tor Jonsson/ SVT

Efter 11-årige Edvins hjälteinsats – nomineras till årets hållbarhetshjälte

Uppdaterad
Publicerad

För två veckor sedan berättade SVT Gävleborg om Edvin Kronberg som återupplivat ett uttorkat vattendrag hemma i Runemo, Ovanåkers kommun. Nu nomineras han till ett folkkärt pris.

Under måndagen nominerades 11-åringen till Aftonbladets pris för Årets hållbarhetshjälte – ett pris som delas ut årligen på Svenska Hjältar-galan. SVT Gävleborg träffade honom tidigare under sommaren när han berättade att han blev väldigt ledsen över vad han hade sett och tog därför saken i egna händer.

Hjältemod

Galan uppmärksammar vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet under det gångna året. Det finns sex kategorier: årets livräddare, skyddsängel, ungdomshjälte, vårdhjälte, djurhjälte och hållbarhetshjälte. 11-årige Edvin är nominerad till det sistnämnda priset som delas ut till en person, förening eller organisation som bidrar med nya innovationer och idéer för en minskad klimatpåverkan och en mer hållbar värld.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.