Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I drygt 15 år har regnet inneburit stora problem för området under järnvägsviadukten i Sandviken. Arkivbilder från 2005 visar människor som badar. ”Det är förjävligt”, säger Bo Blomqvist. Foto: SVT

15 år av problem vid regnväder – nu ska viadukten i Sandviken utredas

Publicerad

I helgen var det dags igen. Viadukten under järnvägen på Årsundavägen i Sandviken svämmande över efter ett nytt regnoväder. Bilar fick bärgas och efter 15 års problem ska nu kommunen utreda den.

– Det brukar alltid vara vattenfyllt här efter ett regn. Man får tänka på att ta en annan väg hem, säger Malin Olsson.

– Det är vatten upp till halva dörren, det är förjävligt att ingenting händer, säger Bo Blomqvist.

Under helgen regnväder översvämmade viadukten i Sandviken över igen. Polisen gick till och med ut och uppmanade bilister att inte köra genom vattenmassorna utan vända för att åka en annan väg.

Problem i över 15 år

I SVT arkiv hittar vi bilder från 2005 då människor badade i vattenmassorna under viadukten. Men nu, efter år av problem ska kommunen ta tag i frågan och en utredning ska tillsättas. Enligt Erika Ågren, teknisk chef på Sandvikens kommun kan ett alternativ vara att bygga uppsamlingsdammar så att nätet inte behöver att översvämmas.

– Vi måste göra något och det ska inte ta 15 år till innan allt är fixat. Det lovar jag, säger Erika Ågren.

Välkänd adress för bilbärgarna

För bilbärgarna är viadukten en säker inkomstkälla. Efter nästan varje regnväder får man åka hit och hämta bilar.

– I sommar fick jag hämta en ny taxi som jag körde direkt till skroten. All elektronik slogs ut av vattnet som forsade in i bilen. Det är illa att kommunen inte har gjort något på flera år, säger Patrik Persson bilbärgare i Gävle och Sandviken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer