Två gånger har Thomas Frank blivit inlagd för vattenförgiftning eftersom han druckit för mycket vatten. Foto: SVT

Efter 30 år med personlig assistans – nu tas den bort

Uppdaterad
Publicerad

Försäkringskassans tuffare regler för att bevilja assistansersättning har den senaste tiden vållat mycket debatt.

Vi har träffat Thomas Frank som i snart 30 år, på grund av en hjärnskada, haft assistans dygnet runt.

Men nu har Försäkringskassan och Gävle kommun beslutat att dra in assistansen.

– Det här är katastrof. Det klarar inte Thomas av eftersom jag vet hur han fungerar. Jag har ju varit med honom i över 30 år, säger hans mamma Viena Hillström.

– Skulle han flyttas till en gruppbostad kommer han få en mycket sämre livskvalitet än vad han har nu, tror Thomas Franks gode man Kerstin Björnsson.

Har inget närminne – överkonsumerade vatten

Det var för snart 31 år sen som den idag 61-åriga Thomas Frank blev brutalt misshandlad i Stockholm och ådrog sig en allvarlig hjärnskada.

Förutom att hans rörelse och balansförmåga blev nedsatt drabbades han också av en totalförlust av närminnet.

Det har bland annat lett till att han vid två tillfällen blivit inlagd för akut vattenförgiftning eftersom han överkonsumerat vatten.

– Thomas har en så kraftig hjärnskada att han inte minns någonting. Han vet inte ens var han bor, säger hans mamma Viena Hillström.

Försäkringskassan och kommunen säger nej

I snart 30 år har Thomas Frank haft rätt till full assistansersättning men nu har Försäkringskassan beslutat att minska ersättningen från 24 timmar om dygnet till 4 timmar och 45 minuter, i veckan.

– Han klarar sig ganska mycket självständigt och det är väl egentligen det som ligger till grund för att vi bedömt att han inte ska få assistansersättning, säger Birgitta Lindgren områdeschef på Försäkringskassan.

Efter Försäkringskassan beslut har Thomas Frank också sökt om rätt till personlig assistans hos Gävle kommun. Men precis som Försäkringskassan tycker inte kommunen att behovet är tillräckligt och har istället erbjudit honom plats på en gruppbostad.

– Det är självklart att den enskilde har behov av stöd, det är ingen som ifrågasätter det utan här handlar det om rätten till personlig assistans utifrån LSS och det är det vi har gett ett avslag på, säger biträdande förvaltningschef på Omvårdnad Gävle Lena Isokivelä.

Hur mycket hänsyn tar ni till vad kunden själv vill?

– Självklart tar vi hänsyn till det, men vi måste också följa vad kommunens skyldighet är och vad lagstiftningen ger för möjligheter för oss att tillämpa den. Så det är alltid en avvägning, säger Lena Isokivelä.

”Hemmet är trygghet”

Beslutet från Försäkringskassan och Gävle kommun har överklagats. Och nu hoppas både Thomas Frank och hans anhöriga att han kommer fortsätta kunna bo kvar hemma i sin lägenhet med sina assistenter.

– Hemmet är viktigast. Hemmet ger trygghet åt alla, avslutar Thomas Frank.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.